15.1 C
Medemblik
7 juli 2020 22:01
Medemblik Actueel.

Met behulp van roofvogels zorgen voor de kwetsbare doelgroepen (Foto aangeleverd)

Stichting Wing of Change – Project XL

ANDIJK – De Westfriese Uitdaging komt op grootse wijze in actie voor Stichting Wings of Change. Het wordt een van de omvangrijkste projecten van de West-Friese bemiddelaar tussen bedrijven en samenleving. Alle hulp is welkom, want na vijf jaar is de stichting toe aan het aanpassen van het gebouw en het terrein.

Door een oproep van de Westfriese Uitdaging aan alle verenigingen en stichtingen in West-Friesland om een kandidaat te stellen voor het Project XL 2017 koos de matchgroep het project van de Andijkse stichting. “Wij kozen voor Wings of Change, omdat deze organisatie zich op een bijzondere manier inzet voor kwetsbare mensen in onze hele West-Friese regio. Bovendien gaat het om een omvangrijk project met veel verschillende aspecten. Daarin kunnen wij als bemiddelende instantie tussen bedrijven en samenleving, onze doelstellingen in volle omvang nastreven en waarmaken.”

Mensen en roofvogels

Wings of Change is een professionele, regionale stichting die brede ondersteuning biedt aan kwetsbare doelgroepen die door bezuinigingen en ingewikkelde regelgeving steeds vaker tussen wal en schip vallen. Zij biedt onder meer goede dagbesteding, re-integratie, (job)coaching, revalidatie en individuele begeleiding, zodat zij op een enthousiaste manier weer een plek in de samenleving vinden. Wings of Change hanteert een behandelmethode waarbij roofvogels worden ingeschakeld. Deze methode is uniek in Nederland.
“Wij brengen de cliënten in contact met de roofvogels op ons centrum en zij verzorgen en trainen ze”, vertelt Nancy Konijn van de stichting. “De vogels werken als een spiegel voor hen waardoor ze bewust worden van hun eigen gedrag. Een voorbeeld: Als de cliënten heel druk zijn in hun hoofd (ADHD) dan ontwijkt de vogel hen liever. Wanneer zij dit zelf zien en ervaren kunnen wij hen spelenderwijs goede handvatten geven om wat rustiger te worden in het hoofd. Hierna zal de vogel zonder problemen naar hen toe vliegen. Wij zijn tevens een opvangcentrum voor in het wild gevonden gewonde roofvogels en uilen. Hier hebben we veel expertise in. Als deze dieren weer gezond zijn, worden ze weer vrijgelaten in de natuur.”

Projecten

Wings of Change is gevestigd op een landgoed aan Schoolweg 4 in Andijk. In de grote ‘sociale huiskamer’ komt een laagdrempelige inloop met een gezellig samenzijn en themamiddagen voor mensen uit kwetsbare doelgroepen zonder zorgindicatie zoals eenzame mensen, iemand met een hulpvraag of om mantelzorgers te ontlasten. De inrichting van de huiskamer is behoorlijk verouderd en heeft niet het comfort, de faciliteiten en de uitstraling die vooral de cliënten, maar ook de bezoekers en vrijwilligers verdienen.
Met het Project XL zet de Westfriese Uitdaging zich in om een compleet nieuwe inrichting van de (sociale) huiskamer te realiseren en de gebouwen, grote tuin, entree- en wandelroutes rolstoeltoegankelijk te maken. Half oktober starten de werkzaamheden voor het innoverend project ‘De Sociale Huiskamer’ en in het voorjaar van 2018 moet alles klaar zijn. “En daar is veel geld voor nodig”, meldt Nancy. “Het zou mooi zijn als er ondernemers of particulieren deze projecten willen helpen te realiseren. De jeugd met diverse ‘problematiek’ of beperkingen gaat daar natuurlijk ook van profiteren. Denk aan kinderen met autisme, GGZ problematiek of die niet kunnen aarden op school. Goede dagbesteding is van belang en het op weg helpen naar werk of een opleiding.”

Betrokkenheid

Betrokken bij de regio? Steun Project XL 2017! Help bij de inrichting van huiskamer, gebouwen of tuin en entree- en wandelroutes. Dat kan financieel, maar ook spullen zijn van harte welkom. Of aannemers, handige klusjesmannen, installatietechnici en hoveniers, die vrijwillig de handen uit de mouwen willen steken. De complete lijst van benodigdheden en een aanmeldformulier is te vinden op www.westfrieseuitdaging.nl. Neem een kijkje en ga de uitdaging aan! Aanmelden voor deze projecten kan tot 24 september.
Ondernemers die geïnteresseerd zijn, kunnen woensdag 27 september van 15.30 tot 18.00 uur komen naar de netwerkbijeenkomst naar de Schoolweg en met eigen ogen zien wat het Project XL inhoudt. Graag vooraf aanmelden bij www.westfrieseuitdaging.nl.

Meer informatie over Wings of Change staat op www.wingsofchange.nl of stel een vraag via info@wingsofchange.nl. Deze stichting is toegekend als goed doel door de belastingdienst en heeft de ANBI status. Een donatie is altijd van harte welkom via NL33 RABO 0308927583.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?