Drukke avond en nacht Westfriese brandweer, na overtrekkend noodweer

WEST-FRIESLAND – De mannen en vrouwen van de diverse brandweerkorpsen in West-Friesland hebben een drukke avond en nacht achter de rug. Maandagavond trok er een onweerscel over West-Friesland waar uit in zeer korte tijd veel regen naar beneden kwam en een heuze windhoos werd gesignaleerd bij Hoogkarspel die daar voor de nodige schade zorgde.

In Hoorn stonden diverse straten blank en moest een Sushi-restaurant in de binnenstad zelfs hard aan de slag om het water buiten de deur te houden, de riolering kon de enorme hoeveelheid water niet meer verwerken. En in de Kersenboogerd in Hoorn was de trap veranderd in een heuze waterval. In de Clement Maertenszstraat liep het water zelfs de berging in zo hoog stond het water daar in de straat. Blikseminslag verwoeste een CV-installatie in een woning aan de Bastion in Hoorn en de Johannes Poststraat en de Metselaarstraat stonden volledig onderwater.

In Medemblik moest de brandweer vannacht uitrukken toen na de zoveelste hevige regenbui er een melding van wateroverlast binnenkwam. Een woning aan de Burgemeester Schoutenstraat kreeg zoveel regen te verduren dat hulp van de brandweer nodig was.

In Stede Broec en Drechterland waaiden diverse dakpannen van daken, werden bomen ontworteld en kuubkisten als luciferdoosjes weggeblazen en een tuinder in Hoogkarspel kan zijn schuur in aanbouw opnieuw laten maken, deze is compleet vernield.

Ook buiten onze regio was er veel overlast door de zware neerslag, in Den Burg op Texel kwamen straten en winkels blank te staan omdat de riolering het niet meer aankon en in Huizen spoelde door de regen de ondergrond van een straat weg waardoor er een heuze ‘sinkhole’ ontstond, en in Den Helder zal een bestuurder van een auto met niet al teveel plezier terugdenken de maandag, zijn auto werd getroffen door de bliksem waarna er in het dashboard brand ontstond. De man kon met de schrik vrijkomen maar de auto is zwaar beschadigd.

Reageren via facebook