Meccano speelgoed in het Stoommachinemuseum Medemblik

MEDEMBLIK – Het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, Medemblik, organiseert op 5 en 6 augustus een Meccano weekend in samenwerking met het Meccano Gilde Nederland. Generaties groeiden met dit technisch kinderspeelgoed op. Meccano, het meer dan honderd jaar oude metalen technisch montagespeelgoed, bestaande uit meer dan 400 verschillende onderdelen die met boutjes en moertjes aan elkaar bevestigd werden, was favoriet bij jongens. Ze werden in verschillende bouwpakketten verkocht.

De leden van het Meccano Gilde bouwen met dit oude constructiesysteem de mooiste creaties, waaronder een aantal modellen van stoommachines. Het Meccano Gilde Nederland heeft ongeveer 400 leden en viert dit jaar haar 35-jarig bestaan.

Nostalgisch speelgoed : Hornby, The Boy Who Made $1.000.000 With a Toy! Veel mensen zullen zich het populaire metalen Meccano speelgoed uit hun jeugd nog herinneren. De Engelsman Frank Hornby (1863-1936) is de uitvinder van Meccano. Hij was een boekhouder, die rond 1900 voor zijn twee zoontjes speelgoed maakte van blik. Hij bouwde bruggen, kranen en vrachtwagens, maar de onderdelen waren onderling niet uitwisselbaar.

Hij realiseerde zich, dat als hij de onderdelen verwisselbaar zou maken en die met boutjes en moertjes aan elkaar zou bevestigen, de mogelijkheden veel groter werden en hij verschillende modellen kon maken. In 1901 kreeg hij patent op dit systeem en in 1902 werden de eerste bouwpakketten verkocht. In 1907 besloot hij zijn eigen onderdelen te gaan fabriceren en begon een werkplaats in Liverpool. Hij registreerde dat jaar ook de merknaam Meccano, die vanaf dat moment op alle bouwpakketten prijkte. Het liep storm. In 1914 werd een nieuwe fabriek in Liverpool gebouwd .Er kwamen ook vestigingen in andere landen. Tijdens WO II kwam de productie tot stilstand, toen de fabriek werd ingezet t.b.v. de strijdkrachten. Pas midden jaren vijftig kwam de productie weer op volle sterkte. Ook in Nederland zijn duizenden bouwpakketten verkocht, wie weet zijn er nog mensen die bijzondere dozen in hun bezit hebben. De grote Meccano fabriek in Liverpool werd in 1979 gesloten. Tegenwoordig is er in binnen- en buitenland nog altijd een levendige handel in onderdelen.

Meccanomodellen Tijdens het Meccano weekend op 5 en 6 augustus a.s. showen leden van het Meccano Gilde een groot aantal modellen in het museum. Een echte blikvanger is de metershoge zwenkende kraan. De leden laten graag zien hoe leuk techniek kan zijn. Ouderen kunnen zich verwonderen over de mogelijkheden van dit oude metalen speelgoed met de kenmerkende kleuren rood en groen. In een speciaal ingerichte knutselhoek, kunnen jongens en meisjes met Meccano hun fantasie uitleven en zelf ontdekken wat voor leuke dingen je met dit technisch speelgoed allemaal kunt bouwen.

Onder Stoom Het Stoommachinemuseum is dit weekend natuurlijk vol onder stoom. Neem ook een kijkje bij onze bijzondere collectie stoommachines, zoals ons pronkstuk de Triple Expansie machine, een oude scheepsstoommachine uit 1935. Of in de ketelruimte, waar de stoker druk bezig is met het stoken van de grote Lancashire ketel, een indrukwekkend gezicht.

Voor meer info: www.stoommachinemuseum.nl Adres: Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. Bezoekerscentrum met horeca en terras aanwezig. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 u.-17.00 u. In de zomervakantie ook op maandag open. Tel: 0227 544732

Reageren via facebook