Medemblik Actueel.

Foto:Bogra
Bedrijven

Wel een baan maar tegen minder salaris voor Bogra-personeel

ENKHUIZEN – Werknemers van grafkistenbouwbedrijf Bogra moeten ongeveer 4 procent van hun salaris inleveren bij de overname door de Funico-groep, marktleider in uitvaartkisten in België. Dit is wat FNV-woordvoerder Peter Ansems van de werknemers zelf te horen heeft gekregen, vertelt hij aan NH Nieuws. “Ik vind het zuur voor de mensen, maar het is nog erger voor de mensen die hun baan kwijt zijn.”

Ansems weet de precieze aantallen niet, maar van negen mensen die op het kantoor van Bogra werkten, is al wel bekend dat ze hun baan kwijt zijn. Ook een aantal mensen in de productie is z’n baan kwijt. 

Lees ook: Doodskistenbouwer Bogra failliet

Volgens Ansems gaat het in de productiegroep om mensen die een ziekteverleden hebben of nu in de ziektewet zitten. “Dat is wat ik heb vernomen en dat is natuurlijk verschrikkelijk. Het is voor deze mensen heel moeilijk om weer een baan te vinden.”

Bogra ging eind juni failliet samen met zusterbedrijf Rouwservice Nederland, omdat het niet in staat was om de 350 personeelsleden uit te betalen door een belastingschuld van 1,2 miljoen en uitstaande leningen.

Lees ook: Bogra-eigenaren blijken keiharde oplichters te zijn

Overname
Vorige week werd bekend dat er een overnamepartij was gevonden en dat Bogra blijft voortbestaan onder de naam Bogra Uitvaartkisten BV. Rouwservice Nederland maakt een doorstart met Parthes B.V. De twee bedrijven blijven wel samenwerken, maar zijn geen zusteredrijven meer. 

Vakbond FNV gaat onderzoek doen naar de overname om er zeker van te zijn dat Bogra daadwerkelijk failliet is gegaan en dat het niet om een geplande overname gaat. “Als mensen hun baan kwijt raken, dan wil je dit wel zeker weten”, vertelt Ansems.

Lees ook: Failliete Bogra overgenomen door Belgisch bedrijf

Ook gaat hij onderzoeken of er juridische stappen gezet kunnen worden voor de mensen die met een ziekteverleden hun baan kwijt zijn. 

Vooralsnog krijgt Bogra Uitvaartkisten BV een nieuwe directie uit Belgie, maar zal Linda Damhuis ook een rol blijven vervullen in het bedrijf. 

Reageren via facebook