Medemblik Actueel.

Algemeen

Medemblik gaat personeel meer bewust maken van informatiebeveiliging na debacle met gestolen laptop.

MEDEMBLIK – Op 30 november 2016 is de gemeente Medemblik geïnformeerd door een leverancier die voor de gemeente Medemblik waarderingswerkzaamheden van woningen in het kader van de wet WOZ (waardering onroerende zaken) uitvoert, dat een laptop is gestolen van een medewerker van hun organisatie. Op deze laptop staan mogelijk gegevens van belastingplichtige inwoners en bedrijven van verschillende gemeenten, waaronder Medemblik.

Afgelopen 26 januari 2017 heeft de gemeenteraad een interpellatiedebat gehouden met o.a. burgemeester Frank Streng over o.a. de gestolen laptop. Het college kreeg van de gemeenteraad de opdracht om met een te komen waarin het personeel van de gemeente Medemblik meer bewust wordt gemaakt van de gevaren of het niet goed beveiligen van informatiedragers. Ook moest het college acties ondernemen om datalekken in de toekomst te voorkomen, en moet men richting de burgers met een plan komen waarin zij uitleggen hoe de gemeente in de toekomst de gegevensbeveiliging garandeert.

Lees ook: Datalek Medemblik schuld Geotax

De gemeente Medemblik is niet stil gaat zitten en is hard aan het werk gegaan om de beveiling op pijl te brengen maar ook krijgt het personeel traning waarin iedere medewerker op elk niveau binnen de organisatie het belang van informatiebeveiliging inziet en de mate van beveiliging begrijpt.

Mystery Quest

Maar ook door het inzetten van een ‘Mystery Quest’ die het gemeentehuis gaat bezoeken op zoek naar zwakke punten in de toegangsbeveiling zal door het gemeentebestuur worden gehouden.

Ook het expres versturen van ‘Phishing mail’ naar de medewerkers om te kijken hoe zij/hij hier op reageren behoord tot de mogelijkheden.

En een ‘USB-stick actie’, is 1 van de mogelijkheden, dit is een actie waar de medewerkers een usb-stick kunnen vinden. De gemeente wil dan zien hoe het personeel hiermee omgaat, wat zij gaan doen en of zij zich bewust zijn van de mogelijke aanwezigheid van een virus.

Reageren via facebook