7.9 C
Medemblik
20 januari 2021 11:59
Medemblik Actueel.

Het nieuwe Twiskerland (Foto: De Woonschakel)

Woonschakel wil verruiming inkomenseisen om leefbaarheid in dorpen en straten te behouden

MEDEMBLIK – Woningcorporatie De Woonschakel is een corporatie die actief is in heel West-Friesland en terugkijkend op het jaar 2016 is De Woonschakel blij dat het lokale huisvestingsbeleid weer meer over de inhoud is gegaan dan over procedures en regelgeving. Samen met de huurdersvereniging Menkveste zijn er prestatieafspraken gemaakt die door De Woonschakel als zeer positief zijn ervaren.

Eenzijdige instroom nieuwe huurders

De Woonschakel plaatst wel een kritische kanttekening bij de gevolgen van passend toewijzen in de praktijd, dit zorgt ervoor dat er een éénzijdige instroom is van nieuwe huurders en dat zo de diversiteit van bewoners in het huurwoningenbezit wordt aangetast. De Woonschakel ziet dan ook het liefst dat de inkomenseis wordt verruimd om zo een grotere bijdrage aan de leefbaarheid in dorpen en straten te kunnen krijgen. De Woonschakel meldt er wel bij dat dan een zeker mate van scheef wonen niet valt te voorkomen.

Middensegment de dupe

De Woonschakel ziet ook dat het woningaanbod in het middenhuursegment met huurprijzen van tussen de € 711,- en € 1.000,- achter blijft in de regio. De Woonschakel denkt dat de regio West-Friesland niet interessant genoeg is voor investeerders en beleggers. Hierdoor hebben woningzoekenden met een middeninkomen van tussen de € 36.000,- en € 45.000,- grote moeite om een huur- of betaalbare koopwoning te vinden. Waar voorheen De Woonschakel nog wel activiteiten kon ontplooien voor deze groep is dat nu niet meer mogelijk vanwege wet- en regelgeving.

Blijven investeren in duurzaamheid

Over het jaar 2016 kreeg De Woonschakel aan huur € 8,5 miljoen binnen en met de verkoop van huurwoningen nog eens € 0.7 miljoen. De Woonschakel zegt dat zij hierdoor in staat blijven om ook in de toekomst blijvend te investeren in nieuwbouw en duurzaamheid.

 

Reageren via facebook