MEDEMBLIK – Het Nederlands Stoommachinemuseum is het 3e weekend van juli weer volop in bedrijf. Als je er binnenloopt hoor je de stoommachines sissen en puffen, voel je de warmte, ruik je de olie, ziet sjouwende stokers en machinisten, je waant je terug in de tijd. Het is de romantiek van stoom en stoommachines. Het museum is gevestigd in het oude stoomgemaal De Vier Noorder Koggen, dat gebouwd is in 1869. Dit weekend wordt de grote Lancashire ketel weer flink gestookt om alle stoommachines van stoom te voorzien.
Ommekeer Mensen werkten eeuwenlang met hun handen, maakten gebruik van spierkracht, werden daarbij geholpen door water-en windkracht. Neem de duizenden molens, die Holland vroeger rijk was. Met de opkomst van de stoommachine in de 18e en 19e eeuw kwam de ommekeer. Weer of geen weer, stoommachines doen altijd hun werk, ze konden sneller en goedkoper werken. Toen in 1869 het stoomgemaal in werking trad, nam het de taak over van 15 windmolens om de achterliggende polders te bemalen, zodat de Westfriezen droge voeten hielden.
In 1907 werd de capaciteit van het gemaal verdubbeld met een grote centrifugaal pomp, waarmee ook de laatste van de 24 molens overbodig raakte. De grote pomp van het gemaal wordt aangedreven door een stoommachine en is nog steeds intact. Tot 1975 is het stoomgemaal in bedrijf geweest.
Machinetuin Ook buiten in onze machinetuin is weer van alles te beleven. De stoomzaagmachine zaagt hele boomstammen weer tot planken. Wist u dat die planken te koop zijn! Leuk voor een schutting, maar je kunt er ook een robuuste tafel van maken. De stoomhijskraan Boele 9, Lee Towers heeft in zijn jonge jaren nog aan deze kraan gewerkt in de Rotterdamse haven, doet zijn werk en tilt de boomstammen bovenop de grote zaagmachine. Kijk ook eens bij stoomketel Nico en de asfalteermachine, een enorm gevaarte.
Baggermolen In de binnenhaven van het museum ligt de oude kolengestookte emmerbaggermolen de Vooruit te puffen en sissen. Het is de enige nog werkende baggermolen van zijn soort in Nederland. De stoombaggermolen is een mooi voorbeeld van een machine, waarvan er in ons land honderden geweest moeten zijn. Door de authentieke inrichting van de verblijfsruimten is nog goed te zien, hoe de bemanning vroeger leefde en werkte.
Neem vooral een kijkje in het interieur van de baggermolen. De Vooruit geeft niet alleen een beeld van stoomtechniek, maar vertelt ook een stukje sociaaleconomische geschiedenis. De baggermolen heeft 50 jaar actief gebaggerd.
Kortom op de Stoomdagen 15 en 16 juli, draaien zowel binnen als buiten vele machines onder stoom bij het Stoommachinemuseum. Vanaf 8 juli t/m 10 september is het museum elke dag geopend en onder stoom. In augustus en september zijn er ook diverse speciale evenementen.