MEDEMBLIK – De Woonschakel heeft een dubbelinterview gehouden met Jan Steltenpool en Bart Jansen van EHBO-vereniging Medemblik. Hieronder kunt het hele interview lezen.
‘Weet u wat u moet doen als iemand een hartstilstand krijgt? Direct starten met reanimeren en het aansluiten van een AED redt levens’ aan het woord zijn instructeurs Jan Steltenpool en Bart Jansen van EHBOvereniging Medemblik. Zij geven elk jaar reanimatietrainingen aan huurders van De Woonschakel die in een seniorencomplex wonen.
EHBO-vereniging Medemblik is in 1970 opgericht en bestaat op het ogenblik uit ongeveer 35 leden. De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse VerenigingEHBO. Sinds eind jaren 70 zijn Steltenpoolen Jansen lid van de vereniging en leiden zij nieuwe EHBO-ers op. Jansen: “Als je iemand, na een reanimatie, weer voorbij ziet komen is dat wonderlijk en mooi”. Steltenpool: “Ik ben inmiddels 18 jaar officieel EHBO-instructeur. Vroeger was ik ook vrijwilliger bij de ambulancezorg. Na deze periode kwam ik het bestuur van de EHBO, waarvan onder andere veertien jaar als voorzitter.”
BIG-registratie
In vergelijking met 30 jaar geleden is er een hele professionaliseringsslag gemaakt. Zo zijn er tegenwoordig bij de High Care-auto’s van de ambulancezorg uitsluitend gediplomeerde verpleegkundigen met rijbewijs B, ziekenhuiservaring en een BIG-registratie werkzaam. Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een Nederlandse databank voor een aantal officieel erkende gezondheidswerkers, waaronder verpleegkundigen. Eens in de vijf jaar zijn zij verplicht aan te tonen dat hun kennis en vaardigheden zich nog op het vereiste niveau bevinden.
De adrenaline giert door je lichaam
Jansen: “Om les te mogen blijven geven hebben wij als reanimatieinstructeurs ook te maken met richtlijnen die elke vijf jaar wijzigen en is bijscholing elke twee jaar noodzakelijk. De jaarlijkse reanimatietrainingen die wij bij De Woonschakel geven duren een halve dag. Jan en ik geven samen deze trainingen. Er zijn twee onderdelen, namelijk een theorie- en een praktijkgedeelte. De kandidaten leren tijdens het praktijkonderdeel hoe ze 30 borstcompressies en 2 beademingen moeten toepassen op een reanimatiepop en hoe om te gaan met een AED.”
“Na afloop ontvangen de deelnemers, bij voldoende prestatie, een diploma of certificaat van deelname. Vervolgens kan men zich aanmelden bij HartslagNu.nl. Als er een melding bij 112 binnenkomt van hartfalen, in hun eigen omgeving, krijgen zij een sms met het verzoek om naar het opgegeven adres te gaan om te reanimeren en/of een AED te halen en die daar in te zetten. De adrenaline giert door je lichaam als je wordt opgeroepen, maar dat is niet erg, integendeel zelfs. Waar het om gaat is dat je weet wat je moet doen bij een hartstilstand, want iedereen zou eigenlijk moeten kunnen reanimeren,” vult Steltenpool aan.
Komt u ook in actie?
Als er binnen zes minuten wordt overgegaan tot reanimatie, kan de overlevingskans tot 70% oplopen. Dit percentage neemt iedere minuut met 10% af indien er gewacht wordt met reanimeren. 80% van hartfalen vindt plaats in de huiselijke sfeer. Meld u daarom aan voor een reanimatiecursus. Bezoek: www.ehbomedemblik.nl