20.1 C
Medemblik
20 mei 2020 18:37
Medemblik Actueel.

Den Ouden Doosch – een miljoen was je hier zomaar kwijt.

MEDEMBLIK – Ze zeiden wel eens, ‘een miljoen per meter’ voor een boot van Jongert. Fantastische zeilboten gebouwd door pure vakmensen met liefde voor het vak en voor het bedrijf.

Jongert was ooit één van de bekendste bouwers van zeer luxe zeiljachten en had klanten van over de hele wereld. Wie is vergeten het enorme feest in de Oosterhaven compleet met vuurwerk en hapjes en drankjes voor genodigden maar ook voor de omwonenden van de Oosterhaven om een beetje het overlast die met het afbouwen van dit jacht gepaard was gegaan te compenseren.

Voormalig beroepsschaatser Jan Jongert opende in op 11 november 1953 – tevens zijn verjaardag – een scheepswerkplaats in Opperdoes in de gemeente Medemblik. Hij financierde de onderneming deels van het prijzengeld dat hij won met schaatsen. Hij begon met de bouw van kleine tuinderschuiten en motorboten, maar breidde al snel uit naar grotere en technisch geavanceerdere schepen. In 1960 werd de eerste luxe motorjacht gelanceerd, een jaar later volgden de eerste twee zeiljachten. Toen Jan sr in 1975 terugtrad, namen zijn zonen Cees en Jan jr het roer over. Tot op heden werden er in totaal ruim 325 jachten gebouwd.

In 2015 ging het bedrijf failliet na een periode van 62 jaar boten bouwen. En begin dit jaar werd bekend dat de jachtwerf is overgenomen door twee particuliere investeerders en deze hebben weer grote plannen om het ooit zo roemruchte merk weer nieuw leven in te blazen.

Reageren via facebook