Aantal jongeren daalt in gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door de Provincie Noord-Holland waarin zij de bevolkingsgroei tot 2040 hebben onderzocht om zo de woningvraag beter zichtbaar te krijgen.

Deze gegevens komen uit de provinciale bevolkingsprognose 2017-2040, die inzicht geven in de verwachte demografische ontwikkelingen. Gedeputeerde Joke Geldhof: “Noord-Holland staat voor een forse bevolkingstoename. En daarmee komt ook een grote woningbouwopgave. De vraag naar extra woningen ligt met name in de stedelijke omgeving. De prognose kan de regio’s helpen te bepalen waar aan welk soort woningen het meest behoefte is. Daardoor kunnen zij beter aansluiten op de toenemende vraag.”

West-Friesland groeit, maar minder jongeren

De bevolking in West-Friesland groeit tot 2040 naar verwachting met ongeveer 7.000 inwoners. Hoorn en Koggenland zijn de gemeenten met de grootste groei. Het aantal huishoudens stijgt met ongeveer 10.000, naast Hoorn en Koggenland is ook in Medemblik de groei relatief hoog. Deze groei komt voor rekening van oudere huishoudens, het aantal jongeren daalt en de hoeveelheid gezinnen met kinderen blijft gelijk.

212.000 woningen nodig

Om deze bevolkingsgroei te kunnen voorzien van woningen zijn er zeker 212.000 woningen nodig tussen nu en 2040. De regio Amsterdam is bij uitstek populair en trekt bewoners uit grote delen van Nederland. Met name het aantal vrouwen dat studeert en werkt is de afgelopen decennia gestegen. Zij verhuizen op jonge leeftijd, ook uit andere provincies, naar Amsterdam en blijven hierna vaak in Noord-Holland wonen. Ook vanuit het buitenland komen veel nieuwe inwoners naar Noord-Holland. Deels door asielmigratie, maar vooral vanwege werk en studie.

Reageren via facebook