15.4 C
Medemblik
8 juli 2020 16:16
Medemblik Actueel.

Foto: plantenziektekunde.nl

Essen Medemblik vallen ten prooi aan de Essentaksterfte

MEDEMBLIK – Ook Medemblik ontkomt niet aan het rooien van misschien wel 80% van de Essen die binnen de gemeentegrens staan. 

Woordvoerder Stefan Droog van de gemeente Medemblik zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel dat binnen de gemeente Medemblik ± 4000 Essen staan en dat ook deze niet vrij zijn van besmetting met deze schimmel. Maar zo zegt Stefan Droog: ,, Niet elke Es is vatbaar voor deze schimmel, zo is de grote Es in het Emmapark in Medemblik 5 jaar geleden behandeld door besmette takken weg te snoeien en deze boom staat er nog steeds en toont ook geen tekenen van verder verval.”

Mocht Medemblik tot rooien van de bomen overgaan dan zullen deze worden vervangen door andere boomsoorten die niet gevoelig zijn voor deze schimmel. Medemblik blijft de situatie scherp in de gaten houden en snoeit waar nodig is het dode hout weg zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Essentaksterfte, ook wel essensterven genoemd, wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel met de naam Hymenoscyphus fraxineus (vals essenvlieskelkje). Deze schimmel wordt ook vaak nog aangeduid met de oude naam Chalara fraxinea. H. fraxineus is een invasieve exoot en is nauw verwant aan het inheemse Essenvlieskelkje (Hymenoscyphus albidus), een schimmelsoort die als saprofyt op afgevallen bladstelen van de es leeft.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?