Staatssecretaris: ‘Zorgaanbieders en gemeenten moeten elkaar beter informeren’

MEDEMBLIK – Het is nodig meer inzicht te krijgen in de zorg aan jongeren met zelfmoordneigingen. Dat stelde staatssecretaris Martin van Rijn vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over suïcidale tieners, meldt NH Nieuws

Volgens hem is het onduidelijk hoe lang de wachtlijsten zijn voor dergelijke kinderen in zware psychische nood die acute zorg nodig hebben. Ook bestaat er geen helder beeld over bijvoorbeeld het aantal bedden dat beschikbaar is voor een specialistische behandeling. “Weten de gemeenten, weten de verantwoordelijke wethouders dat wel?”, vroeg de bewindsman zich af. Volgens hem moeten zorgaanbieders en gemeenten elkaar beter informeren.

Lees ook: Suïcidale Dominique(17) krijgt geen hulp omdat haar IQ te laag zou zijn

Hij noemde het een teken aan de wand dat het hem was gelukt voor het suïcidale meisje Emma een geschikte plek te vinden, nadat de moeder via media een noodkreet had geuit omdat ze voor het leven van haar dochter vreesde. Hij gaat gemeenten met vergelijkbare gevallen erop aanspreken, zo kondigde hij aan.

“Zulke kinderen kunnen niet wachten”, benadrukte CDA-Kamerlid René Peters. Volgens Nine Kooiman van de SP moet worden voorkomen dat suïcidale jongeren van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Hulpsite

In Nederland hebben naar schatting een half miljoen mensen suïcidale gedachten. Een van de organisaties die zich bezighoudt met hulp aan mensen die nadenken over zelfmoord is 113Online. Deze online-hulporganisatie heeft ook een telefonische hulplijn: 0900 0113. Mensen kunnen daar anoniem en vertrouwelijk terecht. Ook biedt de website veel informatie en achtergronden over suïcidale gedachten en gevoelens.

Reageren via facebook