23.3 C
Medemblik
21 mei 2020 16:49
Medemblik Actueel.

Reportage: CDA en VVD willen Somalische aanrander het land uitzetten

REGIO – Als de Somaliër Mohammed M., die wordt verdacht van het aanranden van een 28-jarige vrouw uit Hoorn, wordt veroordeeld moet hij het land worden uitgezet. Dat zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen voor de camera van NH Nieuws. “Als het tot een veroordeling komt, moet zijn paspoort worden afgepakt en moet hij Nederland uit.”

Tellegen is verontwaardigd over het handelen van de politie in de aanrandingszaak die groot in het nieuws is gekomen. De vrouw uit Hoorn deed gisteren haar emotionele verhaal. Ze is mentaal volledig gesloopt nadat ze haar belager zelf heeft opgespoord omdat de politie volgens haar niet in actie kwam. 

Ernstig

Net als Tellegen is ook CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg verbolgen over het handelen van de politie in een aanrandingszaak. “Het lijkt erop dat de politie z’n werk niet heeft gedaan en dat vind ik ernstig”, zegt Tellegen. 

In oktober vorig jaar werd een 28-jarige vrouw uit Hoorn aangerand na een avond stappen. Ze ging naar de politie, maar kon pas twee weken later aangifte doen en besloot daarom zelf te gaan speuren. 

Haar belager had haar telefoon meegenomen en die wist ze te traceren. Zo kwam ze er achter dat de man in Hoogwoud woonde en dat hij Mohammed M. heette. Met de informatie die ze had verzameld, stapte ze naar de politie. Maar die liet de zaak liggen en de M. werd niet gearresteerd. Uiteindelijk wist het slachtoffer de man zelf in de val te lokken en zo af te leveren aan de politie. 

Intens triest

Van Toorenburg snapt niet dat dit in Nederland kan gebeuren. “Het is natuurlijk intens triest voor het slachtoffer en haar naasten, dat ze zo’n strijd heeft moeten leveren, terwijl ze de dader eigenlijk op een presenteerblaadje heeft kunnen aanleveren. En dat ze zo’n toer heeft moeten uithalen om deze dader voor de rechter te kunnen krijgen.”

Niet alleen in Den Haag, maar ook op straat in Hoorn wordt verontwaardigd gereageerd. “Ongelofelijk dat de politie er niets mee doet, terwijl ze zoveel bewijs had”, vertelt een inwoner. Een anders spreekt van ‘schande’ en vindt het niet normaal. 

De politie zegt in een reactie tegen NH Nieuws dat het niet klopt dat ze niets met de gegevens heeft gedaan. Het kost volgens de politie tijd om bewijzen hard te maken en dat zou de reden zijn waarom de man niet eerder werd gearresteerd.

Verslaggever Maarten Edelenbos is morgenmiddag bij de rechtzaak aanwezig en zal via twitter verslag doen van de rechtzaaak tegen deze man.

Reageren via facebook