3.6 C
Medemblik
26 februari 2021 10:18
Medemblik Actueel.

Ontmoet & Ontdek zeevrouw en schrijfster Fleur van der Laan in Kasteel Radboud

MEDEMBLIK – De Westfriese Bibliotheken organiseren in samenwerking met Kasteel Radboud de ontmoeting met zeevrouw Fleur van der Laan. Zeevrouw Fleur van der Laan, vrouwelijke machinist op de wereldzeeën.

Zij schrijft romans op basis van haar ervaringen: Spannende tijden als vrouw in een mannenwereld op zee, met gevaren als piraterij, verstekelingen, brand op een schip, orkanen en overleven op zee.

Het verhaal achter de zeevrouw.

Als Fleur twaalf jaar is, wordt ze door haar vader in haar eentje naar Frankrijk en Engeland gestuurd om andere talen te leren. Op de ferry naar Dover ontdekt ze dat ze als enige van de vijfhonderd passagiers niet zeeziek wordt van een storm die de boot op en neer doet deinen. Langzaam groeit het verlangen om te gaan varen. Ze krijgt een baantje als serveerster op een Rijn-Donau cruiseboot maar dat avontuur duurt niet lang. Nadat ze hete borden vol eten op de schoot van de kapitein heeft laten vallen, wordt ze ontslagen. Fleur blijkt niet geschikt voor de horeca, maar de liefde voor het varen blijft. Fleur meldt zich aan bij de Zeevaartschool. Als machinist bevaart Fleur de wereldzeeën. Ze werkte op veel verschillende schepen, in de zware lading, de bagger, de offshore. Op een passagiersschip, bij de kustvaart en de koopvaardij. Fleur: “Ik was toen tweede machinist.”

Aan de wilde zee-avonturen komt voorlopig een eind als op 31 januari 2012 dochter Skadi wordt geboren. In 2013 verscheen haar roman Zeevrouw.

Kom ook op 21 juni 21 van 20:00 tot 22:00 naar Kasteel Radboud in Medemblik en meld je aan via klantenservice@westfriesebibliotheken.nl of 0228 743 943.

Toegang bibliotheekleden € 5,00 en niet leden € 7,50

Reageren via facebook