15.1 C
Medemblik
7 juli 2020 22:03
Medemblik Actueel.

Marktplaats gewilde plek voor oplichters

MEDEMBLIK – Ben je wel eens online opgelicht? Hou er dan maar rekening mee dat je nooit meer je geld terugziet. Dat blijkt uit een onderzoek van NH Nieuws, de gezamenlijke regionale omroepen en de NOS.

In totaal deelden 110 Noord-Hollanders hun ervaringen met online oplichtingen. En slechts vier van hen kregen ooit hun geld terug. Online oplichting gebeurt nog steeds veelvuldig. Volgens het CBS waren in 2016 ruim 100.000 provinciegenoten slachtoffer geworden.

Marktplaats

Uit ons publieksonderzoek blijken mensen vooral te worden opgelicht via Martkplaats. Dat gebeurde driekwart van de deelnemers. En dan vooral bij de aankoop van kleding, computerbenodigdheden, games en tickets voor evenementen.

Volgens een woordvoerder van Markplaats komen er dagelijks 75 meldingen binnen van oplichting, op 80.000 dagelijkse transacties. As er meerdere meldingen binnenkomen, blokkeert Marktplaats het account en waarschuwt de site mensen die met deze koper zaken hebben gedaan. Ook werken ze samen met de politie om oplichters op te sporen.

Anders dan bijvoorbeeld Bol.com, Airbnb en Ebay heeft Marktplaats geen systeem waarbij mensen verkopers kunnen beoordelen na afloop van een aankoop. Hierdoor is het veel moeilijker voor kopers om te achterhalen of de verkoper betrouwbaar is. Volgens Marktplaats wordt er voortdurend nagedacht over verbeteringen, maar zijn er nog geen concrete plannen om dit ook in te voeren.

Veel aangifte, weinig resultaat

De meeste deelnemers hebben aangifte gedaan van het voorval. Maar ze zijn absoluut niet tevreden hoe hun zaak wordt afgehandeld. Uit de reacties blijkt dat ze vaak te horen krijgen dat het bedrag te laag is, of dat er eerst meerdere aangiften binnen moeten komen. Zelfs mensen die volop bewijs zouden hebben, zouden nooit meer wat hebben gehoord van hun zaak. Van 89 Noord-Hollands aangiftes was maar één iemand tevreden met het optreden van de politie.

Volgens de politie klopt het dat lang niet alle aangiften leiden tot onderzoek en dat er pas een onderzoek wordt gestart als er meerdere aangiften tegen een persoon of bedrijf binnenkomen. In 2016 leidde 1 op de 5 aangiften van een internetfraude tot een strafrechtelijk onderzoek, werden er 346 onderzoeken gedaan en 500 verdachten geïdentificeerd. In totaal werden er 1700 bankrekeningen geblokkeerd.

Ook wijst de politie erop dat niet alles wat door mensen als oplichting ervaren wordt, in juridische zin ook echt oplichting is. Als iemand onder zijn eigen naam en gegevens een product verkoopt, maar dat niet levert of een ander product verstuurt, is het geen oplichting, maar is het een verkoper die in gebreke is gebleven. Gedupeerden kunnen dan een civielrechtelijke procedure beginnen, maar geen aangifte doen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?