Reportage: Medemblik komt met de ‘kermisborrelblaasproef’

WOGNUM – De kermis wordt al opgebouwd in Wognum maar veel aanloop van de jongeren zal de kermis niet krijgen in het dorp, die zoeken hun vertier bij de ‘kermisborrels die her en der in Wognum worden gegeven.

Verslaggeefster Marieke Pijlman ging op onderzoek uit en peilde de stemming onder de jongeren in Wognum over dit besluit.

De gemeente Medemblik wil nu gaan voorkomen dat beschonken mensen die van de kermisborrel afkomen alsnog de kroeg in gaan om daar nog verder te drinken.

Jongeren zelf twijfelen of de maatregelen echt zullen helpen. “Ik denk dat mensen gewoon buiten gaan drinken als ze de kroeg niet inkomen”, vertelt de 16-jarige Kayleigh aan NH Nieuws. “Er glippen er altijd wel een of meer naar binnen, ook al zijn er controles”, denkt Esmeralda (15)

Lees ook: Explosieve toename aantal comazuipers Noord-Holland-Noord

Wethouder Joset Fit tegen NH Nieuws: ‘In West-Friesland is het al tijden zo dat je na de kermisborrel de kroeg in gaat en dan heb je meestal al gedronken en de gemeente Medemblik wil niet langer meer dat beschonken mensen waaronder ook jongeren onder de 18 jaar, de kroeg nog in gaan‘.

Ron Stam van de kroeg in Wognum, Café Stam, zegt dat het aan 1 kant wel goed is om het indrinken te beperken. Maar Stam ziet ook het spook op doemen dat niemand meer naar het café toe komt omdat ze dan gewoon thuis blijven en thuis drinken.

Lees ook: Roos Haase strijdt al 20 jaar tegen alcoholmisbruik

3 uur

En om juist dat tegen te gaan heeft Medemblik een 2e maatregel ingevoerd, een kermisborrel mag niet langer dan 3 uur duren. Veel mensen in de gemeente Medemblik zijn boos op de de gemeente omdat ze aan de West-Friese cultuur komen, daar is het kermissen verheven tot een volksvermaak dat gelijk staat aan het Carnaval in het zuiden van het land en waarbij het nuttige van grote hoeveelheden bier de normaalste zaak van de wereld is.

Reageren via facebook