MEDEMBLIK – Bakkerij Raat bestaat in Medemblik ruim 170 jaar, om precies te zijn sinds 6 juni 1846, toen Jacob en Maria Raat de bakkerij van Maria’s overleden echtgenoot Jan Dunselman voortzetten. Gedurende die tijd is vakmanschap en kennis overgedragen van vader op zoon. Hein Raat is de vijfde generatie bakker in het familiebedrijf, waar topkwaliteit altijd vanzelfsprekend is. En dat proeven de klanten in onder meer Medemblik, Alkmaar en Heiloo. Joyce Haakman van De Medemblikker Courant ging met Hein Raat de bakkerij in om te ontdekken hoe brood word gemaakt en maakte onderstaand interview.
Broodvreemde ingrediënten
“Wij bakken ons brood puur natuur, dus zonder ‘broodvreemde ingrediënten”, laat Hein weten. “Daarom komen mensen, die bewust eten, graag bij ons. Bijvoorbeeld ouders van kinderen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen of mensen met de ziekte van Crohn. Dan wordt het eetpatroon aangepast. Deze klanten kunnen bij ons terecht voor onder meer speltbrood, haverbrood en glutenvrij brood. Sowieso zijn al onze broden vrij van suiker en lactose. Dankzij de vraag naar diverse soorten brood is ons assortiment veel groter dan zo’n honderd jaar geleden.”
Zuivere beschuit
In de eerste editie van de Medemblikker Courant adverteert Bakkerij H. Raat met zijn zuivere beschuit. Vandaag de dag verkoopt Raat heerlijk speltbeschuit, zodat een bredere doelgroep van beschuit kan genieten. Naast familierecepten, waaronder de Westfriesche Krentenmik, bakt Hein ongeveer veertig soorten brood op ambachtelijke wijze in een originele heetwateroven. Dankzij deze oven droogt brood niet uit; vocht en stoom tijdens het bakken, zijn nodig voor een ambachtelijk resultaat. Voor een gebakje bij de koffie, een schnitt, taart of originele verjaardagstaart kan men natuurlijk ook bij Raat terecht.
Voor dag en dauw
Hein en zijn bakkers gaan in alle vroegte aan het werk. “Ik sta regelmatig net na middernacht op en ga aan de slag. Voor de middag een paar uurtjes slapen en dan weer aan het werk. Het bakkersvak vind ik nog steeds fantastisch, anders kon ik ook de drive niet vinden om door te gaan.” Hein ging als 14-jarige jongen aan het werk in het familiebedrijf en viert binnenkort zijn 40-jarig jubileum in het bakkersvak.
Bierbrood
Stadsbrouwerij Radboud serveert speciaal brood. “Ik krijg de ingrediënten van de brouwerij en bak daar bierbrood van”, lacht Hein. “Fantastisch dat Medemblikker ondernemers elkander op deze manier versterken door elkaars producten te leveren. Je houdt het centrum zo in stand.”
Koffiehoek
Stap eens binnen in de bakkerij aan de Nieuwstraat 84 in Medemblik en proef het verschil… Kies een kraakvers gebakken brood of het ouderwetse, overheerlijke kwaliteitsgebak. Na het ‘shoppen’ in de binnenstad lekkere trek? In de bakkerij en daarbuiten staat een gezellig terrasje waar klanten genieten van de zon, de mensen, een kopje koffie of thee met Raatlekkers… De keuze is enorm.