Medemblik Actueel.

Regionieuws

Reportage: Unieke parfumflessenmuseum sluit de deuren


REGIO – Nog een week en dan is het voorbij: dan sluit na bijna dertig jaar het Parfumflessenmuseum in Winkel. Het museum is uniek in Nederland met verzameling van zo’n 7.000 parfumflessen. Alles moet weg. “Het maakt me verdrietig, maar ik laat het niet blijken natuurlijk”, aldus verzamelaarster Carina van Zoonen (73). Verslaggever Jurgen van den Bos ging naar het museum en maakte bovenstaande reportage.

In zestig jaar tijd heeft Carina de meest bijzondere flessen verzameld. Van eenvoudige miniflesjes met zilveren dop tot rijk versierde flessen van de duurste merken. Trots laat ze alle bijzonderheden zien in het oude raadhuis in Winkel. “Je moet toch altijd stoppen op je hoogtepunt?”

Niet dat Carina klaar is met verzamelen of het geven van rondleidingen aan de tien- tot twaalfduizend bezoekers per jaar. De gezondheid laat het afweten en er is geen opvolger voor het museum: “De accu is een beetje op. Mijn rug is heel slecht en weet je, ik red het gewoon niet meer.”

Mooiste stukken naar veiling

De mooiste stukken uit het parfumflessenmuseum gaan binnenkort naar een veiling in Parijs. Zodra het museum gesloten is, komen er open dagen, zodat andere verzamelaars hun slag kunnen slaan. “Ik heb hier een serie flessen van de familie Lalique. Ik hoop echt dat die bij elkaar blijven.”

“Ik doe eigenlijk alles wat verkeerd is,” bekent Carina bijna schuldig bij een van de vitrines. Er staan kostbare flessen in. “Deze flessen mogen niet in het licht en niet in de warmte. Je kunt de parfum ook niet meer gebruiken, maar ik heb ze ook om ernaar te kijken.”

Laatste keer geopend

Op zaterdag 27 mei is het museum voor de laatste keer geopend. Daarna begint het opruimen. “Ik neem alleen twee heel kleine flesjes van eind 1800 met een doosje mee naar huis. Die vind ik heel mooi. En misschien om het compleet te maken een mooi, verdwaalde, oude poederdoos, maar ik moet oppassen dat ik niet weer begin hé…”

Reageren via facebook