De Woonschakel gaat dit jaar de huren verhogen met gemiddeld 2%, wat lager is dan de wettelijke 2.3% die is vastgelegd door het kabinet voor dit jaar. Maar woningen met een energielabel E-F-G zal de huuraanpassing 0% zijn.
Maar De Woonschakel trekt ook veel geld uit om de aankomende 3 jaren het huizenbezit flink te verduurzamen. 15 miljoen euro is hiervoor gereserveerd door De Woonschakel. Directeur Albert Gieling zegt in een reactie, ‘Naar verwachting worden in het bestaande woningbezit in de eerste helft van 2023 twee complexen afgekoppeld van het aardgasnetwerk (ongeveer 74 woningen).
Voor alle complexen/woningen wordt komend jaar de basisstrategie vastgelegd voor duurzaamheidsinvesteringen en een tijdblok van 5 jaar waarin de afkoppeling van het aardgas plaats zou moeten vinden of het moment bepaald waarop woningen uit exploitatie worden genomen en vervangen door nieuwbouw.’
Huurders beschermen tegen te hoge huurprijsstijgingen
De huurverhoging is beperkt tot het gemiddelde jaarinflatiepercentage tot december 2021. Tot 1 juli 2022 mogen de huren van sociale huurwoningen niet verhoogd worden. Huurders worden zo beschermd tegen al te hoge huurprijsstijgingen, en tegelijkertijd krijgen verhuurders de mogelijkheid om de kosten die ook voor hen stijgen door onder meer de ontwikkeling van de inflatie, alsmede noodzakelijke investeringen in nieuwbouw en verduurzaming, te kunnen dekken.