Medemblik Actueel.

Ouden Doosch

Den Ouden Doosch – Nicolaaskerk Hauwert

HAUWERT – Vandaag een foto uit den ouden doosch van de Nederladns Hervormde Kerk in Hauwert. Op de foto die gemaakt is in het begin van de 20e eeuw zien wij op de achtergrond de bekende contouren van de witte kerk met op de voorgrond een groepje vrouwen.

De kerk is tegenwoordig behalve kerk ook een cultureelcentrum waar o.a. de stichting Hauwert in Concert concertern organiseert.

Rijksmonument

De kerk, met inhoud, en de kerktoren zijn twee aparte rijksmonumenten. De kerk omvat ook het preekgestoelte, lessenaar en spiltrapje, alle uit de 17e eeuw. Ook het orgel in de kerk behoort tot het rijksmonument. Het betreft een tweeklaviers orgel uit 1870 en is gemaakt door L. Van Dam en Zonen. Tussen 1999 en 2009 heeft het orgel niet in de kerk gehangen, in die periode bevond het zich bij de restaurateurs Bakker & Timmenga.

De toren bestaat uit twee geledingen, de onderste is uit de 16e eeuw en de bovenste is uit de 17e eeuw. De tweede geleding heeft in elke zijde twee korfbogige galmgaten. De klokkenstoel, met klok, is van Gobel Zaal en stamt uit 1530. De diameter van de luidklok is 101,2 centimeter.

Reageren via facebook