Foto: HBP Media

Museumweek in het Stoommachinemuseum Medemblik in het teken van ‘goud’

MEDEMBLIK – De nationale Museumweek wordt gehouden van 3 tot 9 april, met als thema: Ons echte Goud. Nederland heeft namelijk maar één museum waar zeer regelmatig een groot aantal stoommachines onder stoom staan. Het Nederlands Stoommachinemuseum toont die week haar ‘echte goud’.

Het pronkstuk in het museum is de verticale driecilinder dubbelwerkende triple-expansie stoomscheepsmachine. Dit mechaniek van 450 IPK komt uit de ‘Vlaanderen VII’, een zelfvarende hopperzuiger. Het apparaat, gebouwd in 1935 in Gent (België), benut de stoomenergie in drie fasen. De stoom geeft zijn energie eerst deels af in de cilinder met de kleinste diameter (hoge druk). Daarna deels in de middeldruk-cilinder en de resterende energie in de grootste cilinder (lage druk). De hele machine is omkeerbaar dankzij zogenaamde ‘scharen’ van de stoomverdeling. Door dit mechaniek kan het schip voor- en achteruitvaren. De restauratie kostte maar liefst zesduizend manuren werk.

In het museum is een Stoomlab ingericht voor kinderen. Iedereen is van februari tot en met oktober en in de kerstvakantie van harte welkom op dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens vakanties ook op maandag open. Het stoommachinemuseum is te vinden aan Oosterdijk 4 in Medemblik, tel. 0227544732.

Kijk voor meer informatie op www.stoommachinemuseum.nl.

Reageren via facebook