REGIO – De FIOD heeft de afgelopen twee weken 5 verdachten aangehouden en 7 doorzoekingen gedaan in strafrechtelijke onderzoeken bij frauderende belastingadviseurs. De adviseurs hebben vermoedelijk opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting ingediend voor hun klanten, waardoor teveel belasting is teruggevraagd. Het geschatte nadeel bedraagt 2,7 miljoen euro. De onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.
6 strafrechtelijke onderzoeken
Het gaat om 6 strafrechtelijke onderzoeken bij belastingadviseurs in Stein, Rijssen, Hoorn, Purmerend, Hendrik ido Ambacht en Wezep. Er zijn doorzoekingen gedaan op woon- en bedrijfsadressen. Hierbij zijn administratie en computers in beslaggenomen. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen, auto’s, huizen en cash geld. Bij een van de adviseurs werd ca. 185 duizend euro cash geld aangetroffen. Dat is ook in beslaggenomen. Het onderzoek naar de herkomst van het geld loopt nog.
Aanleiding onderzoeken
De fiscaal adviseurs worden ervan verdacht dat ze ten onrechte aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoerden. De onjuiste aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. In een aantal gevallen werd hierbij gebruik gemaakt van vervalste stukken.
Bij een van de doorzoekingen werden vooraf ingevulde verklaringen gevonden, die bedoeld waren om giftenaftrek te claimen. De verklaringen waren afgegeven door een stichting waarvan de verdachte boekhouder penningmeester is.
Onderzoek Belastingdienst
Naast de strafrechtelijke onderzoeken doet de Belastingdienst onderzoek bij de klanten van de belastingadviseurs. De fiscus heeft ca. 6000 brieven verstuurd naar klanten van de fiscaal dienstverleners om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld. Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag over meerdere jaren terug bij de belastingplichtige. Met deze acties wil de Belastingdienst mensen bewust maken van het feit dat als een belastingadviseur een teruggaaf presenteert die te mooi is om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is.
Daarnaast krijgen ca. 10 belastingadviseurs een bezoek van het Combiteam Aanpak Facilitators van de Belastingdienst. Door verbeterde detectiemethodes is de Belastingdienst sjoemelende belastingadviseurs steeds sneller op het spoor. Doel van de actieweek is deze facilitators duidelijk maken dat zij vroeg of laat gepakt zullen worden, en zij ook harder zullen worden aangepakt. De Belastingdienst kan de belastingadviseurs, naast strafrechtelijk onderzoek, voortaan ook een medepleegboete opleggen die kan oplopen tot 100%. Daarnaast kunnen klanten en/of de Belastingdienst de fiscaal dienstverlener onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor de invordering. Ook worden zowel de klanten als de facilitator steeds meer en beter gemonitord in volgende jaren.
Mensen die misbruik maken van fiscale aftrekposten schaden de schatkist en daarmee andere belastingbetalers. Fraude ondermijnt het systeem. Daarom treden de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket samen op in de aanpak van deze zogenoemde fiscale dienstverleners. Mensen die moeite hebben met aangifte inkomstenbelasting kunnen via de Belastingdienst Hulp bij Aangifte krijgen op 32 locaties in Nederland.