Landelijke sterrenkijkdagen op 3 t/m 5 maart 2017

STREEKBOS – Volkssterrenwacht Orion zet in het weekend van vrijdag 3 t/m 5 maart zijn deuren open voor publiek; publiek van alle leeftijden  is van harte welkom!!! Publiek kan zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde. Volkssterrenwacht Orion is open op vrijdag 3 en 4 maart  beide dagen van 19 tot 22 uur en zondag 5 mrt. van 13 tot 17 uur .

Op vrijdag 3 maart  van 20.00 – 21.30 uur is er in het planetarium  een uniek optreden van het Ensemble Ursae Minoris met muziek en lichtkunst met composities van de sterrenhemel: .Hoe klinkt een sterrenbeeld? Hoe veranderen waarnemingen de realiteit?

Op zaterdag 4 maart zijn er in het planetarium presentatie over het heelal; de sterrenhemel kan dan van heel dichtbij worden bekeken. Publiek kan een blik door de grote telescopen werpen. Bij helder weer is er veel te zien aan de hemel zoals ‘s avonds .o.a. de Maan met zijn prachtige kraters, Jupiter met zijn manen, Venus, de pleiaden (sterrenhoop) en de Orionnevel en overdag de zonnevlammen. In de koepelruimte kan al dit moois aan de hemel bekeken worden door grote telescopen en met een eigen mobiel of camera kan door bezoekers zelf een foto genomen worden hier. Op het dakterras staan ook een aantal telescopen opgesteld, waar publiek door heen kan kijken.

In de expositieruimte wordt door vrijwilligers van Orion informatie gegeven over onderwerpen als sterrenkunde, ruimtevaart en geologie; hierover zijn diverse schaalmodellen te zien. Ook is er een mooie collectie meteorieten, mineralen en fossielen ( o.a. van dino’s). 

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om op enthousiaste wijze uitleg te geven. Ook leuke doe-dingen zijn er voor de jeugd te doen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion.

De toegang  voor de sterrenwacht en ook voor het muzikale optreden van Ursae Minoris is gratis; er hoeft ook niet van te voren te worden aangemeld. Voor info kunt u terecht bij het secretariaat van Volkssterenwacht Orion 06-48850445 en op www.volkssterrenwachtorion.nl

Lokatie van Volkssterrenwacht is het Streekbos Paviljoen (1e verdieping) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel. Voor meer info: www.volkssterrenwachtorion.nl of bel naar 0648850445. In het kader van de landelijke sterrenkijkdagen, die voor de 41-ste keer worden gehouden, zijn sterrenwachten elders in het land ook open voor publiek( zie www.knvws.nl ).

Reageren via facebook