Medemblik Actueel.

Consultatiebureaus Abbekerk en Andijk blijft de gemoederen bezighouden

MEDEMBLIK – Wat leek een simpele hamerstuk te worden werd donderdagavond tijdens de raadsbrede commissie toch weer een felle discussiepunt. Alles draait om een collegevoorstel uit 2016 om de consutatiebureaus in Abbekerk en Andijk te sluiten. Dit voorstel werd door de gemeenteraad afgeserveerd en bracht zelfs de positie van wethouder Fit aan het wankelen.

Lees ook: Wethouder Fit overleeft nipt motie van afkeuring

Het college kwam met een nieuw voorstel waarin de wens van de raad is opgenomen om beide consultatiebureaus open te houden. De verbouwing van de huidige lokatie in Abbekerk gaat 30.000 euro kosten, ruim minder dan wat er in het eerste voorstel stond, die uitging van 100.000 euro. Pieter Koning van PWF vond het vreemd dat dit bedrag nu wel ineens een stuk lager is en in 2016 niet kon.

Mark Raat(VVD) liet weten ook blij te zijn dat beide lokaties open blijven maar had toch nog wel een aantal kritische kanttekeningen en verwees naar het amendement die in 2016 is opgenomen. Raat vond het vreemd dat de extra kosten ineens bijna 10.000 euro hoger uitvallen die bestaan uit extra kosten voor andere lokaties en dat was niet zoals afgesproken in dat amendement.  Raat wil wel eens weten waar dat extra geld aan gaat worden uitgegeven.  Maar ook viel de VVD over het feit dat de kosten niet zoals afgesproken uit de lentenota wordt betaald en niet zoals de wethouder nu ineens voorsteld uit de pot algemeen. Mark Raat wil dat de wethouder alsnog het voorstel aanpast en zich aan het amendement houdt.

Lees ook: Dorpsraad Abbekerk/Lambertschaag fel tegen sluiting consultatiebureau Abbekerk

De PvdA vind de investering toch wel vrij hoog voor iets dat maar hooguit 1 jaar open blijft, of er moeten ook andere instanties gebruik gaan maken van de lokatie in Abbekerk. D66 liet weten dat zij nog steeds tegen het amendement zijn en dat iedere voorziening tegen elke prijs open gehouden moet worden, zeker als het maar voor een kortere tijd is en voor een kleine groep mensen. D66 zei dat het hun onwaarschijnlijk lijkt dat inwoners van een afgelegen kern niet in het bezit zijn van eigen vervoer, of kunnen beschikken over vervoer naar het consultatiebureau in Wognum voor de inwoners van Abbekerk/Lambertschaag.

Het CDA is net zoals D66 tegen het open houden van de consultatiebureaus in Abbekerk en Andijk. Het CDA valt over de 30.000 euro die de verbouwing in Abbekerk gaat kosten en maar voor 1 jaar geldt. Het CDA is van mening dat een verbouwing van 30.000 euro voor een gebouw waar maar 1 dagdeel per week gebruik van gaat worden gemaakt onzin en ziet veel meer in een tijdelijke taxi die ook gemiddeld 30.000 euro kost. Het CDA wil dan een taxibusje op het dagdeel dat het consultatiebureau in Abbekerk open is laten rijden naar Wognum.

Lees ook: Consultatiebureaus Abbekerk en Andijk blijven voorlopig open

Voor het consultatiebureau in Andijk ziet het CDA liever dat deze verhuist naar Sorgvliet waar na een kleine verbouwing het consultatiebureau prima terecht kan.

Reageren via facebook