Suus Wolters uit Twisk is gek van zwemmen in koud water


TWISK – Een duik in de zee klinkt momenteel verre van ideaal, maar Suus Wolters uit Twisk zweert erbij. Sinds ze ernstig ziek is geweest, gaat ze drie keer per week zwemmen om haar weerstand op te krikken.

Suus werd vier jaar geleden ernstig ziek. Ze kreeg borstkanker en kreeg daarvoor chemo en bestralingen. Daarna kreeg ze ook nog hormoonbehandelingen. De bijwerkingen hiervan waren zo heftig, dat ze bijna niets meer kon. “Ik kreeg hele heftige opvliegers, waardoor ik nergens meer naartoe durfde te gaan. Ik moest me soms wel drie keer per dag verkleden,” vertelt zij tegen verslaggeefster Majorie Noë

Ook kreeg ze lymfoedeem, ophopingen van vocht in het lichaam, waardoor het lopen moeizamer ging. Omdat ze bijna niets meer kon, voelde Suus zich slecht. Totdat ze in contact kwam met Jan Bert ter Steege. Hij deed aan koudwaterzwemmen en liet haar inzien wat dit met het lichaam doet.

Boost

“Het geeft je lichaam een enorme boost”, vertelt Suus. “Het is goed voor je weerstand. Sinds ik hiermee ben begonnen zijn m’n opvliegers met de helft afgenomen. Ik kan me beter bewegen. Het geeft zo’n goed gevoel. ”

Daarbij heeft het ook een positieve uitwerking op mentaal vlak. “Als ik uit het water kom en een marathonrenner zegt tegen mij: “Respect!”, dan geeft dat zo’n kick. Het is zo fijn dat ik dit kan, dat voelt heel goed. ”

Suus zwemt samen met een groep. Velen van hen doen mee aan de actie 12×12 waarbij ze geld ophalen voor verschillende inloophuizen in Noord-Holland. Wil je hen sponosoren of meedoen, check dan 12 x 12 koudwaterzwemmen voor inloophuizen op Facebook.

Reageren via facebook