15.8 C
Medemblik
20 september 2020 11:42
Medemblik Actueel.

In een paar uur alles vernietigd, huizen, loodsen met decorstukken van 30 jaar oud, alles is weg.

BENNINGBROEK – De enorme brand die vannacht woedde in Benningbroek is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in kerstverlichting op de veranda van een van de twee afgebrande woningen.

Officieel kan de Veiligheidsregio die lezing nog niet bevestigen, maar uit gesprekken tussen brandweerlieden en omwonenden in de Doctor de Vrieslaan kan worden opgemaakt dat de vochtige lucht mogelijk voor kortsluiting in de kerstversiering heeft gezorgd.

Al snel na het uitbreken van de brand liet de Veiligheidsregio weten dat de bewoners de woning op tijd hadden verlaten. De woning ging in vlammen op, net als een loods en een andere woning. De drie afgebrande gebouwen waren aan elkaar geschakeld.

Klok van mijn grootvader

Omdat door rondvliegende vonken bovendien het risico bestond dat het vuur zou overslaan, werden de bewoners van tien naastgelegen woningen in allerijl geëvacueerd. “Fotoalbums en de klok van mijn grootvader”, zo benoemt een buurman de spullen die hij bij elkaar heeft verzameld voordat hij zijn huis verliet.

Zijn woning brandde niet af, maar de bewoners van het pand waar de brand ontstond zijn zwaar gedupeerd. “Zij hebben geen tijd gehad om iets mee te nemen”, vertelt een vrouw die haar buren kort na de brand sprak. “Ze zijn eigenlijk in mum van tijd alles kwijtgeraakt.”

Poezen, cavia’s

Bovendien is de schade niet uitsluitend materieel: volgens de buurvrouw zijn de poezen, cavia’s en twee kanaries van het gezin in de vlammenzee omgekomen. De Veiligheidsregio bevestigt dat enkele huisdieren de brand niet hebben overleefd, maar weet niet om wat voor dieren het gaat.

“Ze zijn helemaal verslagen, helemaal in shock”, vertelt de vrouw over de gemoedstoestand van haar buren. “Ze zijn niet aanspreekbaar. Het is echt verschrikkelijk.”

De woningen van buren bleven gespaard, mede doordat de brandweer de rieten nat hield. Omdat bij de brand asbest is vrijgekomen, konden niet alle geëvacueerde buurtbewoners direct terug naar huis. Inmiddels is de afsluiting van de Doctor de Vrieslaan opgeheven.

Aantreffen asbest

Bewoners van het gebied waar asbest is terechtgekomen, zijn inmiddels door de gemeente Medemblik geïnformeerd. Heb je de brief nog niet gelezen, maar wil je wel weten wat je moet doen als je asbest aantreft, klik dan hier.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?