Florisdag gaat terug naar de basis

MEDEMBLIK – In 1996 ontstond in het Bakkerijmuseum van Medemblik het idee om de 700ste sterfdag van Floris V niet zomaar voorbij te laten gaan. Samen met alle musea van Medemblik en nog enkel cultuur historische instelling werd de eerste Florisdag georganiseerd. Sindsdien zijn er 21 uitgaves geweest, waarin de Florisdag steeds verder uitgroeide, zowel in aantal bezoekers als in aantal deelnemende instellingen.

Florisdag

Vanwege de toegenomen drukte in het Bakkerijmuseum is besloten te stoppen met de organisatie van de Florisdag. Helaas is het niet gelukt het onder te brengen bij de toeristische coördinatie  vanuit de gemeente. Voor het Bakkerijmuseum betekent dat dat de Florisdag terug naar de basis gaat waar het ooit allemaal begonnen is. Daarom is er op eerste Pinksterdag wel een Florisdag in het Bakkerijmuseum!

Middeleeuwen

Het museum zal in het teken van de Middeleeuwen staan met oude gebruiken en tradities. Er worden bijvoorbeeld Floriskoeken gemaakt, er mag gezocht worden naar de schat van Floris en er wordt gekant klost. Maar het is ook leuk dat het Bakkerijmuseum inmiddels verschillende objecten heeft die uit de gildetijd komen. Ook die zullen centraal staan tijdens de Florisdag. Want waarom heet een Pannenkoek zo en wat heeft dat met de bakker te maken? Ook in de collectie gaat het Bakkerijmuseum terug naar de basis en de oorsprong van de Hollandse bakkerij…

Graag tot ziens in het Pinksterweekend! Meer info? www.deoudebakkerij.nl of 0227-545014