Bedrijfsleven West-Friesland is helemaal klaar met Heijmans en de Provincie, schadeclaims opkomst.

REGIO – De irritatie over de stilgelegde bouw van de Westfrisiaweg tussen Enkhuizen en Heerhugowaard neemt steeds meer toe. Bedrijven in de regio bereiden mogelijke claims voor en ook de politiek eist maatregelen zodat de weg kan worden afgemaakt.

Al bijna een maand wordt er niet meer gewerkt aan de weg doordat aannemer Heijmans ruzie heeft met de provincie. Doordat de grond op op bepaalde plekken te zacht is, loopt de bouw flink uit. Kosten: enkele tientallen miljoenen euro’s. Volgens de provincie is de bouwer verantwoordelijk, maar die zegt op haar beurt dat ze de verkeerde gegevens hebben gekregen.

25 miljoen euro

Wie er ook verantwoordelijk is, weggebruikers en ondernemers hebben daar geen boodschap aan. Zij willen dat de weg zo snel mogelijk wordt afgemaakt. Want waar de weg af had moeten zijn eind 2017, wordt het nu op z’n vroegst 2019.

Bedrijvengroep West-Friesland heeft een meldpunt voor klachten opgericht. Daar zijn al tientallen claims ingediend, vertelt een woordvoerder aan NH. “Het bedrag is nu al 25 miljoen euro, en dat loopt alleen maar op. We wachten deze maand nog af hoeveel claims we binnen krijgen en gaan daarmee naar de provincie. Mogelijk dat we die willen verhalen, maar daarover gaan we nog in overleg met elkaar. Daarvoor is het nu te vroeg.”

Boosheid in politiek

Ook de politiek roert zich. Gisteren werd al duidelijk dat de Noord-Hollandse fractie van de PVV onderzoek wil, en ook de VVD heeft vragen gesteld. In Koggenland liepen de emoties tijdens een raadsvergadering zo hoog op dat de oppositie boos opstapte. Partijen wilden een gevaarlijke kruising veilig laten maken en de kosten verhalen op de provincie. Maar de coalitie verwierp de motie.
“Ik ben woedend”, zegt raadslid Jim Mollet van de Ok(é) Partij. “Het gaat om de veiligheid van onze inwoners. We moeten nu een vuist maken. Ook de provinciale politiek wordt inmiddels wakker en ik hoop dat voordat er ongelukken duren. Dit kan zo niet langer meer duren.”

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.