Medemblik Actueel.

Algemeen

Dode vogels Medemblik gestorven aan H5N8 Vogelgriepvirus..

MEDEMBLIK – De 2 gevonden dode vogels aan het Vooroever in Medemblik zijn overleden aan het vogelgriepvirus, ziet u vogels liggen, raak deze niet aan.

Eerder werd in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden. Voor heel Nederland is daarom sinds 9 november een ophokplicht en afschermplicht ingesteld voor bedrijven met pluimvee bestemd voor de productie van vlees en eieren. Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt. Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken.

Meld de vondst van kadavers

Watervogels zijn niet op te hokken, dus kunnen elkaar besmetten. Dat gebeurt nu ook in Noord-Holland. Er zijn geen aanwijzingen dat H5N8 besmettelijk is voor mensen, maar zeker is dit niet.

Raak de vogels niet aan. Meld de vindplaats van dode vogels bij uw gemeente, met een duidelijke omschrijving van de vindplaats, of bij het hoogheemraadschap, tel 072 582 8282. Gemeenten en HHNK werken samen om zo snel mogelijk kadavers op te ruimen en daarmee verspreiding van het virus te voorkomen.

Reageer op dit onderwerp

X