0.5 C
Medemblik
17 januari 2021 04:19
Medemblik Actueel.

Eigen foto

Verkeerd aanbieden afval gaat melkkoe worden voor de gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – De boetes voor het te vroeg buitenzetten van vuilnis, niet opruimen van hondenpoep of afval in een verkeerde prullenbak gooien, dreigen een nieuwe melkkoe voor gemeenten te worden,volgens NH.

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in dienst van gemeenten mogen burgers beboeten voor overlast. Die boetes werden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Gemeenten kregen van het CJIB een onkostenvergoeding van 40 euro. Die ‘bonvergoeding’ is echter wegbezuinigd.

Lees ook: Dit gebeurt met afval dat te vroeg bij de weg wordt gezet

Voor grote steden als Amsterdam, Den Haag en Arnhem is dat reden om zelf de boetes te gaan innen, waarmee dus het volledige boetebedrag op hun eigen rekening wordt bijgeschreven. Ook Rotterdam speelt met dat idee.

Een vuilniszak te vroeg buitenzetten kost in de grote steden 90 euro en huisvuil in een openbare prullenbak gooien 140 euro. Onder het nieuwe regime zal het voor burgers die een boete willen aanvechten veel lastiger worden om in bezwaar te gaan, zegt hoogleraar bestuurlijk sanctierecht Henny Sackers.

Lees ook: GemeenteBelangen: Afvalstoffenheffing Medemblik (te) hoog

Nu kom je nog bij de politierechter terecht en die moet maatwerk leveren en kijkt ook naar je inkomen en of je de boete wel kan betalen. Straks toetst de rechter alleen nog of de gemeente heeft gedaan wat er in de beleidsregels staat, en als ze daar niet vanaf zijn geweken moet je gewoon betalen, punt.”

Reageren via facebook