Bingo! gezonkenschip bij Finland is defintief huis te Warmelo.

MEDEMBLIK – Het gevonden schip dat is gevonden op de bodem voor de kust van Finland is inderdaad het Medemblikse 18e eeuwse oorlogsschip Huis te Warmelo. Dat werd vrijdagavond bekend gemaakt tijdens de presentatie van het onderzoek in de Bonifaciuskerk in Medemblik.

In maart van dit jaar vonden Finse onderzoekers van Subzone het wrak van het schip waarvan toen nog vermoed werd dat het om Huis te Warmelo ging. Het oorlogsschip dat daar in 1715 voer om handelsschepen te beschermen op de Oostzee. Op 25 augustus van dat jaar verging het schip doordat het tegen een blinde rots botste. Slechts 75 van de 200 opvarenden overleefden het ongeluk.

‘Ja, het moet ons schip zijn’
Om er zeker van te zijn dat het ook echt om Huis te Warmelo ging, werden ook lokale Medemblikse onderzoekers en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ingeschakeld. En dat onderzoek heeft het vermoeden bevestigd. De lengte (35 meter) en het aantal kanonnen (44) komen overeen, een niet veel voorkomende combinatie bij dit soort schepen. Ook andere details, zoals onder meer een oude zeekaart met daarop de locatie van het gezonken schip, bieden zekerheid: ‘dit moet ons schip zijn’, aldus de Medemblikse onderzoekers.

Unieke presentatie voor publiek
Vanaf zaterdagochtend is de Bonifaciuskerk in Medemblik de hele dag geopend voor publiek. Ter plekke kunnen mensen alles te weten over het onderzoek. Zo zijn er 3d-modellen, videobeelden van het onderzoek, en zijn ook de Finse duikers en de Medemblikse onderzoekers aanwezig om uitleg te geven.