Energieneutrale zeilboot start wereldreis vanuit Medemblik

MEDEMBLIK – De energieneutrale zeilboot Ya verliet zondag de haven van Medemblik. Het jacht maakt gebruik van zon- en windenergie. Schipper Peter Hoefnagels probeert met een reis rond de wereld andere zeilers te inspireren om geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken.

Peter droomt er al ruim twintig jaar van om een duurzame zeilreis rond de wereld te maken. “Ik vaar vanuit Medenblik richting België, Frankrijk en dan de bekende Golf van Biskaje over”, vertelt hij. “En vanaf de Canarische Eilanden steken we de oceaan over richting het Panama Kanaal”.

Een verslag van regioverslaggeefster Annabelle Zandbergen

Door zoveel plekken te bezoeken hoopt de wereldreiziger andere zeilers te inspireren. “Ik wil de yachties laten zien dat het ook anders kan en merk ook hier in de haven van Medemblik dat er veel interesse is.”

Tot in de details

Aan alles is gedacht. Niet alleen is het dek bekleed met zonnepanelen, ook in de kajuit kan energieneutraal geleefd worden. “Mijn aardappeltjes kook ik op een inductieplaat en kan ik vervolgens in deze warmhoudlade stoppen”, vertelt Peter terwijl hij een lade toont die van de binnenkant is bekleed met een soort piepschuim. Ook vind je in het jacht energiezuinige LED-verlichting en heeft hij een waterkoker met dubbele wand.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.