28 zonnepanelen voor Poldermuseum Het Grootslag Andijk

ANDIJK – Op vrijdag 19 augustus heeft de SolarFabriek van Ronald Drenth uit Andijk 28 zonnepanelen geplaatst op het Poldermuseum in Andijk. Hiermee is de eerste aanzet gedaan om het museum te herpositioneren tot Het Centrum voor Water. Met de plaatsing van de zonnepanelen, welke een jaarlijkse opbrengst zullen hebben van circa 7.500 kWh. wil het museum investeren in een duurzame toekomst. Naast een grote co2 reductie die het met zich mee brengt is er ook een aanzienlijke besparing op de energiekosten voor minimaal 25 jaar.

De klimaatverandering is mede aanleiding geweest voor het museum om zich te gaan herpositioneren en vanaf 2017 te gaan richten op waterbewustzijn, klimaatbestendigheid, duurzaamheid en educatie. Een water experience en een praktijkruimte voor het onderwijs zullen een belangrijke pijler gaan vormen van het Centrum voor Water. Een authentieke vergader cq seminarruimte zal ruimte bieden voor workshops, trainingen en seminars.

Het Centrum zal hiermee verleden, heden en toekomst met elkaar verbinden. De thema’s wonen en werken in de polder en de strijd tegen het water in het verleden en schoon drinkwater en droge voeten nu en in de toekomst zullen de boventoon voeren. Met dit initiatief zal het voormalig stoomgemaal meer dan ooit haar oorspronkelijke functie waarmaken. Het Centrum voor Water zal naar verwachting april 2017 haar deuren gaan openen. Voor de opening wordt gezocht naar een prominente Nederlander.

De zonnepanelen zijn mogelijk gemaakt door een donatie van € 10.000 uit het Cooperatiefonds van de Rabobank Westfriesland Oost. Met de slogan “Samen bereik je meer dan alleen” versterkt het Coöperatiefonds van Rabobank Westfriesland Oost de lokale samenleving. Met name door het steunen van initiatieven die passen binnen de thema’s zorg (onder andere vitale leefgemeenschap), innovatie en voedselvraagstukken. Niet alleen met geld, maar ook met faciliteiten, kennis en contacten.

De manier van ondernemen zoals die uitgevoerd wordt bij de SolarFabriek sluit naadloos aan op de filosofie van het Cooperatiefonds. De Solarfabriek draagt, net als het fonds van de Rabobank, echt een steentje bij aan de maatschappij. Van ieder systeem dat zij verkopen, gaat er ook een systeem naar een kansarm gezin in Bangladesh.

Via: De Andijker

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.