Medemblik Actueel.

Algemeen

West-Friese jongeren omzeilen alcoholleeftijdsgrens door online te kopen.

MEDEMBLIK – Er is een flinke toenamen merkbaar bij de online shops die ook alcoholische dranken verkopen. In heel Nederland koopt 1 op de 6 Nederlanders regelmatig alcoholische dranken via een online winkel.

Eigen onderzoek wijst uit dat de jeugd onder de 18 in West-Friesland sinds zij geen drank meer in de winkels kunnen kopen hun heil nu hebben gezocht in het online kopen van drank. Wij spraken jongeren in Hoorn, Stede Broec en Medemblik en allemaal verklaarden ze ons zonder enig probleem sterke alcoholische drank te kunnen kopen. Bij het bestellen hoeven zij vaak alleen maar aan te geven of ze jonger of ouder zijn dan 18 jaar en kunnen daarna gewoon drank bestellen.

Bij het afrekenen wordt nog wel bij enkele websites om het geboortedatum gevraagd maar het is vrij simpel om deze te vervalsen en zo de bestelde drank te kunnen afrekenen.  Winkelketen Gall&Gall ziet ook een duidelijke stijging in de verkoop van alcoholische dranken maar kan deze niet specifiek toewijzen aan jongeren onder de 18 jaar. Het is voor de online winkels een vrij moeilijk op te lossen probleem dat jongeren onder de 18 jaar ook drank kunnen bestellen. Één mogelijkheid is het inloggen via DigiD maar dat mag van de overheid niet vanwege de privacy-regels.

In 2013 hadden wij al eens een interview met Dr. Verboom van het Westfriesgasthuis in Hoorn die veel te maken heeft met jongeren die zich in coma hebben gedronken. Dr. Verboom zei toen al, “´We zien hier het allerhoogste topje van de ijsberg´, vertelt dokter Verboom. ‘En zij hebben al een grens overschreden. Alle jongeren die te vaak en te veel drinken, maar niet bij ons op de poli verschijnen, vormen het werkelijke probleem.

Binnen de politiek gaan al vragen of de overheid niet de online drankverkoop aan banden moet leggen en zeer strenge regels moet gaan opleggen wat online verkoop van alcoholische dranken betreft.

Reageren via facebook