Samenwerking en recreatie centraal in Waterplan Enkhuizen-Medemblik

MEDEMBLIK – Gemeente Medemblik, Gemeente Enkhuizen en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben gezamenlijk een waterplan opgesteld. Het doel van het waterplan is het creëren van een toekomstbestendig watersysteem dat bijdraagt aan een hoge belevingswaarde van het water. De planning is het waterplan voor de zomer door de beide gemeenteraden en het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap te laten vaststellen.

Recreatievaart is belangrijk in de hele regio West-Friesland. Veel mensen genieten van het water. Maar er zijn ook al jaren klachten over explosieve waterplantengroei op sommige plekken, waardoor motorbootjes vastlopen. Tijdens het maken van het waterplan is gezocht naar een oplossing. Een van de voorstellen is dat in het waterplan, dat vanaf 2017 wordt uitgevoerd, een extra maaironde voor diverse vaarroutes wordt opgenomen.

Ook is afgesproken in het waterplan dat het hoogheemraadschap het onderhoud aan het watersysteem in stedelijk gebied vanaf 2018 overneemt van de gemeenten.  

Een belangrijk onderwerp in het waterplan is het veranderende klimaat. We krijgen te maken met langere perioden met hevige regenbuien. Dit vraagt om slimme oplossingen in het watersysteem. Het plaatsen van een extra gemaal of aanleggen van waterberging alleen is niet meer voldoende. Door bij het maken van ruimtelijke plannen rekening te houden met waterrisico’s, kunnen problemen als wateroverlast in de toekomst worden voorkomen. De klimaatopgave wordt in kaart gebracht met een klimaatstresstest. Met de resultaten hiervan wordt door de gemeenten en het hoogheemraadschap een lokale klimaatstrategie opgesteld.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.