13 C
Medemblik
23 mei 2020 10:07
Medemblik Actueel.

Prachtig weer maar het IJsselmeerwater is nog erg koud.

MEDEMBLIK – Met de prachtige weersvooruitzichten van komend weekend zullen veel mensen verkoeling zoeken in het water. De zon gaat volop schijnen en de lucht warmt snel op. Het water daarentegen is nog erg koud en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Naar verwachting is de temperatuur van het water zaterdag en zondag nog maar 11 graden, zo’n tien graden kouder dan de lucht. Zwemmen in koud water kan gevaarlijk zijn omdat het kan leiden tot onderkoeling of kramp.

Kramp is het plotseling samentrekken van de spier en kan veel pijn doen. Dit is erg gevaarlijk tijdens het zwemmen. Blijf dus niet te lang op plekken zwemmen waar het diep is, want daar is het water kouder en de kans op kramp en onderkoeling groter. Houd vooral kinderen in de gaten, want zij kunnen ook op ondiepe plekken in de problemen komen.  

Tips:

  1. Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten
  2. 2. Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters
  3. 3. Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe
  4. 4. Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte
  5. 5. Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop. Spreek een herkenbaar punt met uw kinderen af, voor als je elkaar kwijt raakt en zorg dat uw telefoon is opgeladen

Reageren via facebook