Hoe inwoners van Andijk West-Friesland hebben behoed voor een enorme ramp

Andijk – Het was vannacht precies 100 jaar geleden dat Andijk gespaard bleef tijdens de noordwesterstorm in 1916. In het Poldermusuem in het dorp wordt er teruggekeken op deze heftige gebeurtenis.

De storm die in de nacht van 13 op 14 januari woedde, zorgde voor vele dijkdoorbraken langs de kust van Noord-Holland. Er hadden tientallen Andijkers kunnen verdrinken die nacht, maar dankzij oplettendheid ging het wonder boven wonder goed.

“Zij zagen dat het water bij eb niet daalde en sloegen alarm. Want als het dan weer vloed zou worden, zou het hier fout aflopen”, vertelt Wim Visser van het Poldermuseum Andijk. De bevolking kwam in actie en met zeilen werd de dijk beschermd. Die raakte wel beschadigd, maar heeft het uiteindelijk kunnen houden.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in het Poldermuseum toont de gevolgen van het heftige weer voor Andijk. Huizen moesten worden verplaatst om de dijk te verstevigen. “Het water kwam, ondanks dat de dijk niet doorbrak, tot wel 2 meter 45 meter boven NAP”, zegt Wim. “Ook nu moeten we waakzaam blijven met de klimaatverandering en zeespiegelstijging.” De tentoonstelling in het Poldermuseum aan de Dijkweg in Andijk is tot en met 2 oktober 2016 te zien.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.