19.8 C
Medemblik
21 mei 2020 11:16
Medemblik Actueel.

Toneelgroep Europa: bepaald geen sinecure in prachtige klucht!

Wervershoof – De in trendy stijl ingerichte slaapkamers met maar liefst zes deuren vormen het decor voor ‘Het jubileumhotel’, een door de Wervershover toneelgroep Europa uitgevoerd toneelstuk in een volle De Schoof. Een afspraakje van Tweede Kamerlid Victor Weusink met zijn maîtresse valt door miscommunicatie tussen zijn secretaris en de hotelmanager volledig in duigen. Het gehakkel van de secretaris brengt hem zeer tegen zijn wil weer in een bizarre ontmoeting met de echtgenote van het vooraanstaande parlementslid.

Tekst: Gerard Bot

Het toneelstuk is een klucht en dat betekent dat alles in het honderd loopt. Er volgt een hilarisch spel tussen de betrokkenen en het hotelpersoneel, scherp in de gaten gehouden door een vrouwelijk parlementslid dat niets wil weten van enige vorm van overspel. Het spel is gelardeerd met leuke humor en brengt de aanwezigen meerdere keren in een prachtige lach. Enthousiast volgen zij de bewegingen van de acteurs, die van deur naar deur het podium betreden. Het is buiten gewoon knap, dat alles precies op tijd in elkaar valt. Er is veel gedoe met prachtige teksten. Het getoonde blijft tot het einde boeiend door de steeds maar weer schitterende spitsvondigheden, van met name de secretaris, om voor de zoveelste keer uit een benarde situatie te komen. De situatie is zo complex, dat het Tweede Kamerlid uiteindelijk in bed beland met zijn eigen echtgenote. Tussen de problematiek van de geliefden, worden de problemen extra benard door de grappige roomservice en de tot wanhoop gedreven hotelmanager.

De acteurs van Europa laten zien dat amateurtoneel op schitterende wijze kan worden vertolkt. Een klucht in deze vorm is moeilijk en vergt veel oefening. Met veel elan neemt men het publiek mee in een roes van puur toneel.

In zijn dankwoord zegt Dirk Pronk dan ook dat hij onder de indruk is van het spel van de acteurs en dat deze klucht bepaald geen sinecure is. Dat wordt ook bevestigd door de Loek Stam, regisseur: “Het is een erg moeilijk tempostuk met korte stukjes. Dat is heel lastig, omdat het juist bij dit soort toneelstukken ontzettend moeilijk is om alles op tijd te doen. De acteurs moeten goed naar elkaar luisteren. De kracht van de klucht is of het lijkt dat je niet hoeft na te denken, maar dat moeten de acteurs nu juist wel. De toneelgroep Europa is een goede groep acteurs, dat met talent en durf zo’n stuk aan kan. Ik ben heel trots op wat vandaag is neer gezet. Je bent bij een klucht ook erg gebonden aan het script, waaraan weinig is toe te voegen, omdat het verhaal dan snel weg is. Gelukkig heb ik wel ruimte gevonden om een aantal eigen elementen toe te voegen, zoals de Thriller-act. Dat breekt het verhaal dan even, zodat het publiek weer even bij kan komen van het complexe verhaal.”

Naast Loe Stam werkten mee: Jan van den Berg, Colinda Mol, Djillo Pannekeet, Dorothé Reus, Astrid Bot, Marco Dudink, Willem Verlaat, Tessa Korver, Rob Be en Carla Neefjes, met medewerking van veel mensen achter de schermen. Het publiek heeft vooral genoten van de mensen voor de schermen. Mooie ervaren acteurs met jong aanstormend talent. Wervershoof kan met goede moed de toneelkomst tegemoet zien.

Reageren via facebook