Medemblik Actueel.

Regionieuws

Moeder ex-drugsverslaafde Enkhuizen: ‘dan word je maar niet ouder dan 26’

Regionieuws – Als Enkhuizen wat wil doen aan de drugsproblemen, moet eerst de cultuur in de West-Friese stad veranderen. Dat zegt Margreet Keesman, moeder van twee ex-verslaafde kinderen. Onlangs bleek uit onderzoek dat Enkhuizen zich kan meten met wereldsteden qua gebruik van speed, cocaïne en wiet. Meer openheid moet daar verandering in brengen.

Vanaf haar veertiende gebruikte de dochter van Margreet Keesman allerlei soorten drugs. “Zoveel ik maar voor handen had”, vertelt de Enkhuizense die alleen anoniem haar verhaal wil doen. Haar verslaving loopt zo uit de hand dat haar moeder haar het huis uitzette.

Lees ook: Leider drugsbende Enkhuizen 18 maanden de cel in

“Ze was niet meer te handhaven. Ik zei: ik heb je het leven geschonken, je krijgt het nog één keer van me. Als je niet ouder wilt worden dan 26, dan is dat maar zo. Dat was heel emotioneel.” Uiteindelijk wordt Margreets dochter opgenomen in een kliniek en kickt ze af. Inmiddels gebruikt ze al vier jaar niet meer.

‘Gesloten cultuur moet doorbroken worden’
Grote probleem is volgens moeder en dochter de cultuur in Enkhuizen. “Ouders proberen het zelf op te lossen, willen de vuile was niet buiten hangen. Als er een bijeenkomst is dan blijven ze weg omdat ze bang zijn dat bekenden ze zien”, vertelt Margreet.

“En daar moeten we vanaf, je hoeft je niet te schamen. Dit kan iedereen overkomen. We moeten juist met elkaar in contact komen en elkaar informeren. Jongeren wisselen ook tips met elkaar uit, waarom wij niet? Die gesloten cultuur moet doorbroken worden.”

Een uitgebreide reportage over de drugsproblematiek in Enkhuizen is vanavond te zien op NH om 17.15, 19.15, 20.13, 22.15 en 00.15 uur en dinsdag om 9.15, 12.10 en 15.10 uur. Uiteraard is de uitzending nu al online te zien. 

Reageer op dit onderwerp