22 C
Medemblik
9 augustus 2020 04:39
Medemblik Actueel.

Wethouder Hans Tigges geeft aftrap voor 100-100-100 project Medemblik

Medemblik – Met het zetten van een handtekening heeft wethouder Hans Tigges van de gemeente Medemblik het officiële startschot gegeven voor 100 dagen 100% met 100 mensen afvalscheiden. Ruim 130 inwoners van de gemeente Medemblik hebben zich opgegeven voor 100-100-100 waar het de bedoeling is om het huisvuil zoveel mogelijk te scheiden.

HVC gaat de grijze container straks niet meer eens per 2 weken ophalen maar eens per 4 weken en om mensen zover te krijgen dat het scheiden van afval echt een must is om zoveel mogelijk te recyclelen is nu 100-100-100 opgezet. De deelnemers krijgen via de website 100-100-100.nu elke week opdrachten op die zij zoveel mogelijk moeten voltooien, één van deze opdrachten is bijvoorbeeld het wegen van je afval dat niet meer in de grijze container beland. 

Het aanwezige publiek is zeer enthousiast over 100-100-100.
Het aanwezige publiek is zeer enthousiast over 100-100-100.

Wethouder Hans Tigges wist op vragen uit het aanwezige publiek wanneer de plastic containers komen te vertellen dat voor de zomervakantie de eersten al zullen zijn geleverd en dat het restant na de zomervakantie zal volgen. Mensen die bewust hun afval scheiden kunnen via HVC een kleinere grijze container krijgen om zo geen 3 maar 2.5 container in de tuin te hebben staan.

Uit het aanwezige publiek kwam ook de tip om het metaalafval te scheiden en dit zelf weg te brengen naar bijvoorbeeld de oud ijzerhandelaar, zo levert het dus ook nog een exta zakcentje op.  Één van de aanwezigen vroeg aan de aanwezige HVC-medewerkster wat er waar van was dat juist het scheiden in de fabriek goedkoper is dan bij de bron, thuis bij de mensen.

Hierop reageerde de HVC-onderzoekster dat dit correct is, het is goedkoper maar wel belastender voor het milieu omdat veel producten dan niet meer geschikt zijn voor scheiding en ook de verbrandingsovens in gaat. Zo is papier niet meer geschikt voor scheiding als daar groenafval mee in aanraking is gekomen, of als het in aanraking met blik is gekomen. 

Thuis scheiden zorgt ervoor dat de afvalstoffenheffing in de toekomst weinig of zelfs niet meer zullen stijgen omdat HVC juist uit het gescheiden afval een grote bron van inkomsten kan genereren. Wethouder Hans Tigges liet zich ontvallen dat misschien in de toekomst de afvalstoffenheffing naar beneden kan.

Maar het aanwezige publiek is stuk voor stuk zeer enthousiast en gaan elkaar via de website 100-100-100.nu ook steunen en als het moet ook vragen stellen.

(Op de foto: Wethouder Hans Tigges met het ondertekend contract om 100 dagen lang 100% afval te gaan scheiden. Mocht u nu binnenkort de wethouder op zijn kop in de grijze container zien staan dan is dat niet omdat zijn vrouw dit heeft gedaan maar omdat er per ongeluk iets in de container is gegooid wat er niet in thuis hoort)

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?