Weerbericht Medemblik – wisselvallig met vanmiddag kans op onweer

Medemblik – Paaszondag klaart het op. In de middag zijn er echter buienkansen. Daarbij is onweer mogelijk. De temperatuur komt uit op 12 graden en de wind trekt weer aan uit het zuiden tot zuidoosten. Paasmaandag veel wind.

Een koufront ligt boven het oosten van het land en ligt om 06 UTC boven de Duitse Bocht. Achter het koufront wordt met een zuidwestelijke stroming onstabiele maritiem polaire lucht aangevoerd. Op nadering van een bovenluchttrog wordt de bovenlucht kouder. Een randstoring met bijbehorend uitdiepend laag trekt in de nacht naar maandag Het Kanaal in en trekt via Cornwall maandag overdag naar East Anglia om verder noordoostwaarts de Noordzee op te trekken. Hierdoor neemt de luchtdrukgradiënt flink toe. Het bijbehorende occluderende frontale systeem trekt maandagochtend van zuidwest naar noordoost over het land. In de middag destabiliseert de atmosfeer en daarbij trekt een trog van zuidwest naar noordoost over het aandachtsgebied.

WIND:

Maandagmiddag is de windpiek met aan de kust een 8 tot mogelijk 9 Bft, zuid(west)erstorm. In de nieuwe run komt Harmonie/Hirlam buitengaats met een 10 Bft. Daarbij aan de kust windstoten tot ca. 100 km/u. De windstoten boven land zullen waarschijnlijk gerelateerd zijn aan de combinatie van buien en gradient, deze kunnen uitpakken tot 90, sporadisch mogelijk tot rond 100 km/u. Het feit dat het zeewater nu haast op zijn koudst is en het land al opwarmt kan er voor zorgen dat de uitwisseling van impuls boven land beter gaat dan boven zee waardoor de windstoten boven land betrekkelijk hoog kunnen uitpakken.

eps_pluim_tt_06235

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.