Medemblik Actueel.

Rechtbank

32-jarige verkrachter uit Hoorn hoort langdurige celstraf eisen.

Justitie – De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft in hoger beroep zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een 32-jarige man uit Hoorn. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan de verkrachting van twee jonge vrouwen in Blokker en Hoorn in augustus en september 2011. De man wordt daarnaast verdacht van verboden wapenbezit.

De slachtoffers waren beiden zeventien jaar oud. Ze werden ’s nachts onverhoeds aangevallen. De dader dwong hen tot stoppen en dreigde met een wapen (een stroomstootwapen, neppistool of een mes). De meisjes werden vervolgens verkracht.

De rechtbank sprak de verdachte vrij van de verkrachting in Blokker, wegens onvoldoende bewijs, en legde de verdachte voor de overige feiten een gevangenisstraf van 36 maanden op. De officier van justitie had zes jaar cel geëist. De verdachte tekende hoger beroep aan tegen het vonnis. Het OM ging in hoger beroep tegen de vrijspraak.

De advocaat-generaal vindt dat er voldoende bewijs in het dossier aanwezig is om de verdachte ook te linken aan de verkrachting in Blokker. Het bewijs bestaat onder andere uit de gedetailleerde aangifte van het slachtoffer en het door haar opgegeven signalement waar verdachte in past, de bevindingen van de verbalisanten, het gegeven dat verdachte die nacht in de betrekkelijke nabijheid van de plaats delict was, forensisch bewijs en het gegeven dat het gepleegde delict past in de modus operandi en de persoon van de verdachte.

Een forse strafeis is hier op zijn plaats, zo betoogde de advocaat-generaal. “Verkrachting is een buitengewoon ernstig delict. In beide gevallen werd een jonge vrouw door verdachte in de nacht opgewacht en van de fiets gesleurd. Fysiek geweld werd toegepast en er werd gedreigd met een wapen. Vervolgens werden beide slachtoffers op de meest vergaande wijze aangetast in hun geestelijke en lichamelijk integriteit. Verdachte gebruikte geen voorbehoedsmiddel. Beide slachtoffers waren jong, pas zeventien jaar oud, en seksueel onervaren. De gebeurtenissen hebben diep ingegrepen in de levens van beide slachtoffers en laten nog steeds sporen na.” Verder hekelde de advocaat-generaal de houding van verdachte. “Verdachte heeft op geen enkel moment kenbaar gemaakt het laakbare en perverse van zijn handelen in te zien. Hij heeft geen spijt betuigd.”

De advocaat-generaal heeft ook de gevangenneming van de verdachte gevorderd per datum uitspraak.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Reageren via facebook