13 C
Medemblik
27 september 2020 00:11
Medemblik Actueel.

PvdA fracties op bezoek bij Maatschap kreuk Andijk en Proeftuin Zwaagdijk

Andijk – Op 19 februari bezocht een grote delegatie van de PVDA de regio West-Friesland om kennis te maken met de bloembollensector. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van gemeenteraden, Provinciale Staten, Waterschap HHNK en de Tweede Kamer. Het bezoek was georganiseerd door de GreenPort NHN en de KAVB.

De kennismaking startte met een bezoek aan Niels Kreuk, een innovatieve broeier van tulpen in Andijk. Maatschap Kreuk heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zoekt continu naar manieren om de productie en het product te verbeteren. Niels Kreuk demonstreerde de delegatie hoe hij in meerdere lagen teelt, hoe hij zijn watersysteem heeft gesloten en tegen welke uitdagingen hij en de sector aanlopen,schrijft GreenportNL
 
Na het bezoek aan maatschap Kreuk bezocht de delegatie de Vaktentoonstelling bij Proeftuin Zwaagdijk. Hier kregen ze een nadere toelichting op de uitdagingen rondom verduurzaming van de teelt en is verkend op welke wijze de overheden de sector kunnen helpen in de verdere ontwikkeling. Verduurzaming van gewasbescherming is een van de grootste uitdagingen van de sector. De sector werkt hard aan de verduurzaming, maar heeft tijd nodig om dit op verantwoorde wijze (voor milieu en de telers) te kunnen doen. In de dialoog met de PVDA leden werd duidelijk gemaakt dat te veel politieke haast, de verduurzaming van de sector verstoord.
 
Na de informatieve presentaties en de geanimeerde discussies werd het bezoek afgesloten met een ronde over de beursvloer en de bloemenshow. Hier werden de nieuwste tulpensoorten en innovaties in de verwerking van tulpen bekeken.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?