Medemblik Actueel.

In Enkhuizen wordt meer drugs gebruikt dan in Amsterdam

Regionieuws – De gemeente Enkhuizen is bezorgd over de uitkomsten van een drugsrapport dat vandaag is gepubliceerd. De inwoners van de stad gebruiken relatief gezien acht keer meer amfetamine (speed) dan Amsterdammers. Voor het onderzoek werd het rioolwater van de stad zeven dagen achter elkaar bestudeerd. Er kwamen drie soorten drugs naar boven die relatief gezien veel worden gebruikt.

Een reportage van Maarten Edelenbosch

Speed
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van amfetamine, ook wel bekend als speed, bijzonder hoog is. Als je kijkt naar het aantal inwoners staat de Haringstad boven grote steden als Berlijn en Kopenhagen. In vergelijking met Amsterdam wordt er acht keer meer speed gesnoven.

Ook wat betreft cocaïne scoort Enkhuizen bovengemiddeld hoog. In wereldsteden als Barcelona, Genève en ook Volendam, dat een paar jaar geleden nog hoog scoorde op cokegebruik, wordt minder gebruikt. Enkhuizen staat ook op de derde plek qua cannabisgebruik. Alleen in Barcelona en Amsterdam wordt er meer gerookt. 

Geschrokken
Burgemeester Jan Baas geeft aan geschrokken te zijn en gaat de resultaten met de raad bespreken. Met name het grootschalige gebruik van amfetamine sloeg in als een bom bij zowel de gemeente, politie en GGD.

Reageren via facebook