Regionieuws – Drie jaar terug richtte een groep jongeren uit de omgeving van Enkhuizen, Wervershoof, Andijk, Venhuizen en De Streek de stichting ‘WF Praat’ op naar aanleiding van de documentaire ‘Het verdriet van West-Friesland’; een verslag over de eenzaamheid, het alcohol- en drugsgebruik en de hoge zelfmoordcijfers onder jeugd in deze regio. WF Praat heeft inmiddels aan meerdere jongeren een luisterend oor geboden. “Toch blijft de drempel hoog om met ons contact op te nemen”, vertelt Erwin Dol (31). “Daarom starten we nu met chatsessies, een meer anonieme manier om met ons een praatje te maken.”
Initiator van WF Praat is Rick Sijm, de neef van Erwin. “Na die documentaire vroeg hij zich af waarom er eigenlijk niets laagdrempeligs is waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen. En dan niet per se over drugsgebruik of zelfmoordneigingen hoor, maar bijvoorbeeld om eens je hart te luchten over problemen thuis of op school. In eerste instantie betrok hij een vriend van hem erbij met de vraag: moeten we hier niet iets mee? Vervolgens vroegen ze anderen om te helpen WF Praat op te zetten. Dat startte met negen mensen; op dit moment zijn we met zijn zevenen. Er waren meteen positieve reacties, waaronder van GGZ en vanuit de politiek. Ook kwamen we in contact met jongerenwerkers. Met hen spraken we af om iedere vrijdag op locatie in jongerencentra aanwezig te zijn. Daar is een aantal jongeren op af gekomen, maar te weinig om dat door te zetten en dus zijn we daar na anderhalf jaar mee gestopt. Jongeren kunnen via de mail een afspraak met ons maken. Verder richten we ons nu meer op het aanwezig zijn bij aansluitende evenementen.”
Chatbox
Zo werkte WF Praat afgelopen jaren mee aan de Challenge Days op het RSG, een soortgelijk concept als het tv-programma ‘Over de streep’ van Arie Boomsma. “Dat was erg indrukwekkend; dan merk je ook wel weer dat er veel speelt bij de jeugd. Ook waren we aanwezig bij drugsinformatie-avonden vanuit de gemeente Medemblik, waar ook een keer Jimmy Geduld zijn verhaal deed, en hebben we op meerdere scholen gastlessen gegeven; laatst trouwens ook bij een groep 8-klas. Dat laatste is goed bevallen; het is goed om ook die leeftijdsgroep al te kunnen bereiken. Sowieso kunnen we op dit soort momenten jongeren beter benaderen.” Vrijwilliger Cheryl is in 2015 iedere vrijdag aanwezig geweest op Praktijkschool West-Friesland om met de jongeren aldaar in gesprek te gaan. “Ook dat heeft iets moois opgeleverd. Ze liep daar door de werkplaatsen, bezocht lessen en knoopte gesprekjes aan. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Per 1 januari heeft ze er zelfs een baan aan overgehouden! Wat dat betreft hebben al best veel bereikt, maar we zijn toch van mening dat de doelgroep ons moeilijk kan vinden en de drempel om ons een mailtje te sturen – en vervolgens af te spreken voor een gesprek – te hoog is. Als we media-aandacht hebben gehad, merken we wel dat we weer benaderd worden, maar het is te weinig. Daarom realiseren we nu een chatbox. Op gezette momenten zijn we beschikbaar om een chatgesprek te starten. We denken daarmee de drempel een heel stuk te verlagen.”
Affiniteit
Terugkijkend op de afgelopen drie jaar is Erwin evengoed blij met wat er is bereikt. “We zijn allemaal vrijwilligers die dit in onze vrije tijd doen. Er is bewust voor gekozen om geen cursussen of iets dergelijks te volgen. Hoewel we altijd het gesprek aangaan, is het voor zwaardere onderwerpen soms nodig om naar professionele instanties door te verwijzen. Dat is ook de reden dat we geen telefoonnummer hebben; het is niet zo dat wij bij nood bereikbaar zijn. Vaak worden we vooral benaderd als de sfeer thuis niet goed is, er op school wat is gebeurd, ouders ernstig ziek zijn, of een optelsom van kleinere dingen. Ik heb wel echt het gevoel dat we in dat soort situaties iets kunnen betekenen. We hebben allemaal affiniteit met de doelgroep; zo werkt iemand van ons bij Jeugdzorg en is een aantal van ons – waaronder ik – leraar. Alleen al een verhaal aanhoren, meedenken en relativeren helpen enorm. Vanaf het begin hebben we ook gezegd: als we al twee mensen zouden kunnen helpen, is dat mooi. Maar goed, je wil natuurlijk altijd meer mensen bereiken. Met de chatbox, aanwezig zijn bij bijeenkomsten en het geven van gastlessen hopen we nog meer te kunnen betekenen voor de West-Friese jeugd. En: natuurlijk zijn we ook gewoon nog via de mail bereikbaar om persoonlijk af te spreken!”
Wil je chatten, een afspraak maken, de vrijwilligers van WF Praat uitnodigen voor een gastles of gewoon wat meer informatie? Kijk dan op www.wfpraat.nl. Op deze site staat ook wanneer de chatsessies plaatsvinden.
Via: Rodi Media
Reageer