Explosieve toename aantal comazuipers Noord-Holland-Noord

Regionieuws – Er zijn grote zorgen over het toenemende aantal comazuipers in het noorden van onze provincie. Uit onderzoek van NH blijkt dat in het jaar 2015 bijna 20% meer jongeren werden opgenomen in het ziekenhuis dan het jaar ervoor. Het jongste slachtoffer was nog maar 13 jaar oud.

Uit een rondgang langs het Westfriesgasthuis in Hoorn en de Noordwest Ziekenhuisgroep locaties Alkmaar en Den Helder blijkt dat vorig jaar 75 slachtoffers moesten worden opgenomen in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. Veel meer dan het jaar ervoor.

Lees ook ons dossier: Comazuipers

Zorgen

Dat terwijl in de regio juist veel wordt gedaan om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Jan Baas, burgemeester van Enkhuizen, maar ook voorzitter van de stuurgroep ‘in control of alcohol’ van de GGD Hollands Noorden, is bezorgd.

“We zetten als gemeenten nu veel in op drugs. Dat moet ook, maar we moeten alcohol niet vergeten. Kinderen van 13 jaar die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, het is verschrikkelijk.”

Bewusteloos

Kinderarts Noud Drewes van het Westfriesgasthuis heeft het afgelopen jaar bij flink wat slachtoffers aan het bed gestaan. “Jongeren die ergens bewusteloos op straat lagen, in de kou, en dan worden gevonden. Ze hadden dood kunnen gaan. En dan worden ze wakker hier in het ziekenhuis. Dat zijn schrijnende gevallen”, aldus de arts.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.