MEDEMBLIK – ‘Goed voor elkaar!’ Dat is dit jaar het thema van de Week tegen Pesten. Kenniscentrum Omgaan met Pesten – met trainers door heel het land – biedt een gratis uitgebreid lespakket aan. Op deze manier hopen zij het belang van een veilige omgeving voor kinderen en jongeren onder de aandacht te brengen.
De Week Tegen Pesten van 25 tot en met 29 september is een initiatief van Stichting School & Veiligheid en wordt ieder jaar georganiseerd in samenwerking met verschillende partners. Kenniscentrum Omgaan met Pesten is één van die partners en sluit hierop aan. Het lespakket kan nu al worden aangevraagd via de website omgaanmetpesten.nl/lespakket-goed-voor-elkaar en richt zich op de verdeeldheid onder kinderen en jongeren die is toegenomen.
Met het lespakket wil het kenniscentrum het ‘tegen elkaar gedrag’ tussen kinderen en jongeren doorbreken en het ‘wij-gevoel’ herstellen of zelfs versterken. Het thema ‘Goed voor elkaar!’ brengt het gesprek op gang over ieders eigen manier ‘van zijn’ en behoeften. Door een positieve invloed uit te oefenen op het groepsproces, kan iedereen opgenomen worden in de groep en neemt verdeeldheid af. In een veilige setting krijgen kinderen en jongeren de kans om te oefenen met nieuw gedrag en inzichten mee.
“Met ons lespakket ondersteunen wij pedagogisch professionals en vrijwilligers bij positieve groepsvorming. Daarnaast werken we samen met Stichting School & Veiligheid en andere aanbieders aan de grootste landelijke campagne tegen pesten, ” aldus Mirelle Valentijn, oprichter van Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
Het lespakket kan worden ingezet in basisscholen, op het voortgezet onderwijs, de BSO binnen de kinderopvang, bij (sport)verenigingen, het jeugd- en jongerenwerk en andere organisaties waar jeugd en jongeren samenkomen en bestaat uit diverse werkvormen, tips en tools. Je kunt zelf keuzes maken om aan te sluiten bij jouw doelgroep. Daarnaast verzorgen trainers workshops en gastlessen rondom de Week tegen Pesten voor kinderen, jongeren, ouders en professionals en vrijwilligers.
Trainers in heel Nederland merken in de praktijk dat pesten afneemt op het moment dat kinderen elkaar beter leren kennen en meer begrip krijgen voor elkaars verschillen. “Vanuit Kenniscentrum Omgaan met Pesten geloven wij in de kracht van focus op gedrag dat je wel wilt zien. Dat draagt bij aan het voorkomen en terugdringen van pestgedrag”, Cheryl de Graaf van coachpraktijk Pluma Fuerte, werkzaam vanuit gemeente Hollands Kroon, biedt workshops en trainingen aan met de Sta Sterk methode van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
De professionele trainers van Kenniscentrum Omgaan met Pesten zijn actief in heel Nederland. Zij zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek. Scholen en andere organisaties kunnen terecht bij trainers voor deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid.
Ook geven trainers de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School ‘en ‘Omgaan met Elkaar’ aan klassen binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een Sta Sterk training en de brugklastraining Stevige Stap.
Trainers zetten zich daarnaast belangeloos in binnen projectgroepen. De ontwikkeling van het gratis lespakket voor de Week tegen Pesten is daar een goed voorbeeld van. In oktober starten weer opleidingen, onder andere anti-pestcoördinator/coördinator sociale veiligheid en Sta Sterk trainer.
Op de foto: Cheryl de Graaf