De nieuwszender eCommerce News meldt dat Amazon ongeveer 50.000 vaste medewerkers in dienst heeft in Europa, met een netwerk van 31 fulfilmentcentra en 1300 magazijnunits in de buurt van grote steden. Met betrekking tot de invloed van Amazon in Europa, is Amazon één van de belangrijkste e-commerce-spelers die veel kleine en grote retailers in de gaten houden. Verkopen op Amazon wordt ook steeds populairder onder bedrijven in Nederland. Amazon ontwikkelt ook elk jaar door, zoals het aanbieden van een razendsnelle levering binnen 12 uren. Op dit soort ontwikkelingen zullen veel online retailers snel volgen, omdat ze niet meer marktaandeel willen verliezen van Amazon in de Europese markt.
Volgens een persbericht van het bedrijf hebben MKB’s, bestaande uit ongeveer 185.000 bedrijven op Amazon Europe, in 2020 meer dan 1,8 miljard producten verkocht. Huishoudelijk, gezondheid en persoonlijke verzorging, speelgoed, schoonheid en kleding vertegenwoordigden de top vijf verkoopcategorieën. Amazon beweert meer dan 550.000 banen te hebben gecreëerd in Europa.
Van juni 2019 tot mei 2020 waren Europese verkooppartners goed voor meer dan de helft van alles wat op Amazon werd verkocht, zoals gerapporteerd in het 2020 Amazon European SMB Impact Report. Bijna 3500 behaalden meer dan € 100.000 (ongeveer 118.250 in Amerikaanse dollars) aan verkopen. Meer dan de helft van de Europese MKB-bedrijven realiseerde meer dan € 9 miljard (ongeveer $ 10,65 miljard) aan exportverkopen.
Dus, in antwoord op de vraag hoe groot de Amazon Europe-marktplaats is: het is behoorlijk groot. En het biedt niet alleen kansen voor in Europa gevestigde verkopers die de waarde ervan kunnen bevestigen, maar ook voor die uit Noord-Amerika.
Hoe groot is Amazon in Nederland?
Hoewel Amazon Nederland in 2014 werd gelanceerd, verkocht het alleen e-boeken en Kindle-readers. Een volwaardige Amazon met een breder scala aan productcategorieën en Prime-service, werd in maart 2020 geopend. Het staat momenteel op de derde plaats in de categorie e-commerce en winkelen/marketplace.
Leuk weetje: hoewel niet zo bevolkt als andere Europese landen, is 96% van de bevolking in Nederland internetgebruiker en bestelt 93% van degenen in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar online goederen en diensten, waardoor het de op twee na grootste Europese markt voor e-commerce.
- Bevolking: 17 miljoen
- Jaar van lancering: 2014
- Taal: Nederlands
- Omzet 2020: $ 431,4 miljoen
- Topcategorie: Elektronica & Media.
Waarom zouden bedrijven op Amazon moeten gaan verkopen?
Minder concurrentie in Europa
Naast een groot klantenbestand bieden de Europese Amazon-marktplaatsen ook, althans tot op zekere hoogte, minder concurrerende voorwaarden. Hoewel ze over het algemeen kleiner zijn dan de Amerikaanse markt, heeft elke markt ook minder actieve verkopers. De import-, export- en belastingberekeningen voor goederen die werden verkocht aan klanten in verschillende Europese landen waren tot voor kort een ingewikkeld en tijdrovend proces, waardoor veel Europese bedrijven slechts op één of enkele Amazon-marktplaatsen actief waren. Daarom, terwijl verkopers van alle groottes, locaties en velden actief zijn in en in de VS, moeten sommige niches in verschillende markten in Europa nog steeds worden veroverd. Bovendien zijn producten die in de VS veel worden gekocht of gemakkelijk toegankelijke items in Europa moeilijk te vinden. Veel kopers zijn specifiek op zoek naar Amerikaanse merkartikelen of Amerikaanse producten blijven, zelfs na het browsen op Amazon, nog steeds te wensen over. Of u nu goederen uit de VS wilt importeren, in Europa wilt kopen en doorverkopen of artikelen van nog verder weg wilt verzenden – er is vraag naar uw producten.