Een beetje vet kan eten lekker maken, met mate natuurlijk! Het maakt niet uit of je een heerlijke burger of een dikke biefstuk kookt, een frustrerend nadeel is hoe snel het je keuken in een vette nachtmerrie kan veranderen. Toch zijn er veel manieren om dit te voorkomen en je keukenmuren schoon te houden. Zo kun je bijvoorbeeld een muurbeschermer kopen, hier zal het vet dan op komen zodat het dus niet op de wanden zelf zal komen. Zo’n spatscherm keuken is echt een aanrader, al kun je ook de onderstaande tips gebruiken om te voorkomen dat er vet op je keukenmuren terechtkomt.
Let goed op
Hoewel er veel producten zijn die je kunt instellen en vergeten, zullen de meesten van ons koken in een pan of pot. Het kan verleidelijk zijn om weg te lopen en andere dingen te doen, omdat je wacht tot het vlees gaar is, maar dit is vaak de reden voor veel spetters. Neem juist de tijd om je kookproces nauwlettend te volgen. Als je ziet dat de pan of pot begint te spetteren, kun je het vuur lager zetten om het te stoppen. Of, als het onvermijdelijk is, ruim de spetters op direct nadat ze de pan uitvliegen.
Gebruik minder water
Water is de belangrijkste boosdoener achter de spetters. Je hebt misschien al eens gehoord dat water en olie niet samen gaan, maar dat is ook echt zo. Wanneer er een overvloed aan water in je pan of pot is, begint het te koken, waardoor de olie gaat spetteren. Je kunt dit voorkomen door je pan altijd goed af te drogen voor gebruik. Vaak is het een goed idee om je pan voor gebruik enige tijd op middelhoog vuur te verwarmen zodat het de tijd krijgt om eventuele waterresten die er nog zijn te verwijderen.
Zorg voor goede ventilatie
Is het je ooit opgevallen hoe de kast boven je fornuis supervet wordt? Nou, dat komt door kleine vetdampen die luchtgebonden worden tijdens het koken. Het vetdeeltje drijft net als stof en hecht zich aan alle oppervlakken waarop het terechtkomt. Hoewel deze methode niet 100% voorkomt dat vet op je muren terechtkomt, is het zeer effectief in het verminderen van het bereik van vet. Het gebruik van een afzuigkap om te ventileren tijdens het koken helpt de verspreiding van fijne vetdeeltjes te verminderen en zal dus de vieze vetspetters verminderen.
Gebruik een grotere pan
Er is een simpele wetenschap op het gebied van het spetteren waar je gemakkelijk je voordeel mee kunt doen: hoe meer oppervlakte je hebt op je pan, hoe minder spetters er zullen optreden. Dit komt doordat de olie (en misschien water) meer ruimte heeft om uit te zetten als het in een grotere pan zit. Wanneer je een kleinere pan gebruikt, condenseren zowel de olie als het water tot een klein gebied. Hierdoor gaat het koken en vervolgens ook spetteren, waardoor je vet op je muren in je keuken krijgt.