Manuele therapie en fysiotherapie zijn termen die voor verwarring kunnen zorgen. Veel mensen gebruiken de termen dan ook door elkaar. Fysiotherapeuten echter niet. Dus wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie? Dat lees je in dit artikel! Het belangrijkste om te weten is dit: manuele therapie Franeker is een subset van fysiotherapie. Dus hoewel alle manuele therapie kwalificeert als fysiotherapie, vallen niet alle vormen van fysiotherapie Leeuwarden onder wat we manuele therapie noemen.
Het woord manueel heeft een aantal betekenissen, waaronder het woord fysiek. Is het een wonder dat mensen zich verward voelen? Als het gaat om manuele therapie, is de relevante betekenis voor mensen “de handen gebruiken” of “hands-on”. Voor fysiotherapeuten is manuele therapie letterlijk hands-on therapie. Een fysiotherapeut gebruikt dus zijn of haar handen om je te behandelen. Fysiotherapie Drachten omvat aanvullende behandelingen die je “hands-off” zou kunnen noemen. Een bezoek aan een fysiotherapeut zal je laten zien waarom. Fysiotherapeuten helpen patiënten namelijk vaak bij het gebruik van oefenapparatuur om hun lichaam te herstellen.
Bij fysiotherapeuten heeft het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie niets te maken met het feit dat de ene vorm beter is dan de andere. Slechts in specifieke gevallen of gevallen kan één vorm van therapie een meer geschikte en effectievere behandeling bieden. Een belangrijk onderscheid tussen manuele therapie en fysiotherapie heeft juist te maken met het kunnen identificeren van de oorzaak van het probleem van een patiënt. Fysiotherapeuten die getraind zijn in de technieken van manuele therapie kunnen hun handen gebruiken om het specifieke weefsel of gewricht te isoleren dat de symptomen van de patiënt veroorzaakt. De handen geven informatie die geen ander beoordelingsinstrument kan repliceren.
Laten we enkele voorbeelden van manuele en fysiotherapiebehandelingen doornemen. Je zult het voordeel van elke vorm gaan zien, evenals het voordeel van het strategisch combineren van deze behandelingen. Stel dat je pijn in je knie hebt. Het is belangrijk om de reden voor je pijn te bepalen voordat de behandeling begint:
- Is je pijn het gevolg van artrose?
- Is je pijn gerelateerd aan een verwonding die het kraakbeen heeft beschadigd of een ligament heeft gescheurd?
- Of ben je herstellende van een knievervangende operatie?
Je specifieke situatie kan verschillende oefeningen of behandelingen vereisen, maar we kunnen wat algemene informatie geven om te illustreren hoe manuele en fysiotherapie samen kunnen werken om kniepijn te behandelen. Zo kan de fysiotherapeut beginnen met hands-on therapie, wat dus manuele therapie is. Dit wordt gedaan om de mate van zwelling en ontsteking rond het kniegewricht te beoordelen. Manuele therapie kan tevens een goed startpunt zijn voor je herstel omdat het je instinct is om je knie te bevoordelen. Je fysiotherapeut heeft verschillende technieken voor mobilisatie van zacht weefsel en myofasciale release die je kunnen helpen. Door specifieke gewrichtsmobilisatie- of manipulatietechnieken kunnen je gewrichtsoppervlakken beter bewegen. Ook fysiotherapie kan helpen als je last hebt van je knie, bijvoorbeeld met behulp van rek- en versterkoefeningen. Om voor je pijnlijke knieën te zorgen, moet je namelijk je quads en hamstrings versterken.